Ana SayfaGüncel‘Suriye’de Kürtler denge unsuru, onlara savaş açılırsa Suriye parçalanır’

‘Suriye’de Kürtler denge unsuru, onlara savaş açılırsa Suriye parçalanır’

HABER MERKEZİ – Soçi’deki 3’lü zirveyi değerlendiren KNK Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Selahattin Soro, Kürtsüz hiçbir masanın çözüm olmadığını belirterek, “Erdoğan, yine ‘Esad kardeşim’ diyerek Kürtler üzerinden pazarlık yapabilir. Kürtlere savaş açılırsa Suriye parçalanır” dedi

Soçi’de önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan arasında Suriye üzerine gerçekleşen “3’lü zirve” sonrasında yapılan açıklamalar tartışılmaya devam ediliyor.


Soçi’deki zirvenin ardından Erdoğan, Putin ve Ruhani’den ortak bildiri


Soçi’deki zirveyi MA‘dan Yasin Kobulan‘a değerlendiren Kürdistan Ulusal Kongresi (Kongreya Neteviya Kurdîstan – KNK) Dış İlişkiler Komitesi Üyesi gazeteci Selahattin Soro, bu bir araya gelişin ‘ayrı bir kombinasyon’ oluşturduğunu ifade etti.

Esad’ın Türkiye hava sahasını kullanarak Soçi’ye gittiğini ve tekrar aynı şekilde Suriye’ye geri döndüğünü söyleyen Soro, “Bu da Erdoğan’ın, devrilmesini istediği Esad’ın ayağına gidebileceğini gösteriyor. Yine ‘Esad kardeşim’ diyerek Kürtler üzerinden pazarlık yapabilir” dedi.

Türkiye’nin Kürtleri dışlayıcı açıklamalarına dikkat çeken KNK Dış İlişkiler Komistesi Üyesi, Kürtlerin pozisyonuna ve Türkiye’nin tutumuna dair şunları söyledi:

IŞİD’in başkentini yerle bir eden, 4 milyonluk bir iradenin çözüm masalarından dışlanması başlı başına sıkıntılı bir durum. Eğer Soçi’de Kürtler olmayacaksa, Soçi’nin olmasına gerek yok. Zaten Kürtsüz bir Cenevre, Astana ve Riyad var. Yeni bir masanın kurulmasına gerek yok. Ama Kürtsüz bir çözüm de kimse beklememeli. Kürtlerin olmayacağı bir Soçi Astana görüşmelerinin yer değiştirmesinden başka bir anlam taşımayacak.

Esad bugüne kadar Rusya ile İran desteği ve Kürtlerin direnişi sayesinde ayakta kaldı. Esad iktidarda kalmak istiyorsa Kürtlerle anlaşmak zorundadır. Kürtlere savaş açarsa bu Suriye’nin parçalanması demektir. Kaç parçaya ayrılır bilinmez. Büyük bir yıkım içerisine girer. Bunu en iyi gören Esad’dır. Suriye’de Kürtler bir denge unsurudur. Kürt gerçekliğinin Suriye’deki varlığı önemlidir. Saddam neyi yaşadıysa Esad da aynı şeyi yaşayacaktır. Ama Esad’ın bunu yapmayacağını düşünüyorum.

KNK Dış İlişkiler Komistesi Üyesi Soro, olası bir Afrin saldırısına dair de değerlendirmede bulundu.

“Türkiye Kürtleri Fırat’ın doğusuna hapsetmek istiyor” diyen Soro, Türkiye’nin Afrin’e yönelik bir saldırı girişiminde bulunabileceğini ancak Kürtlerin öz dinamikleri ile bunu boşa çıkaracağını belirtti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
🎬 | Yunan mitolojisinden karanlık bir geçiş: 'Kutsal Geyiğin Ölümü'
Sonraki Haber
Aleviler: Dindar ve kindar çocuklar devrede, Aleviler yine hedefte