Ana SayfaGüncelSURUÇ KATLİAMI DAVASI | Talepler kabul edilmedi, duruşma 8 Şubat’a ertelendi

SURUÇ KATLİAMI DAVASI | Talepler kabul edilmedi, duruşma 8 Şubat’a ertelendi

HABER MERKEZİ – Suruç Katliamı’na ilişkin açılan davanın üçüncü duruşması görüldü. Mahkeme, duruşmaya getirilmeyen davanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin’in SEGBİS’le ifadesinin alınmasına karar vererek, duruşmayı 8 Şubat 2018’e erteledi.

Urfa’nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi’nde 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD’in canlı bomba saldırısı sonucu 33 gencin yaşamını yitirmesine ilişkin açılan davanın 3’üncü duruşması Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Urfa’nın Hilvan ilçesindeki T Tipi Cezaevi kampüsü salonunda görülen duruşma öncesi, polis yoğun önlem aldı.

Duruşmaya, saldırıda yaralı kurtulan ve yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, siyasi parti temsilcileri ile Suruç Aileleri İnisiyatifi, Veli Saçılık ve Cumartesi Annesi Hanife Yıldız’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Davanın tutuklu tek sanığı yine duruşmaya getirilmedi

Davanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin hakkında bir önceki duruşmada mahkemeye getirilme kararı verilmesine rağmen duruşmaya getirilmedi.

İstanbul ve Urfa barolarından avukatlar da duruşmada hazır bulundu.

Talepler kabul edilmedi, duruşma 8 Şubat’a ertelendi

Davanın 3’üncü duruşmasında, tutuklu sanık Yakup Şahin’in duruşmaya getirilmesi talebi kabul edilmedi.

Ayrıca avukatların tüm talepleri de reddedildi.

Mahkeme, Şahin’in SEGBİS ile ifadesinin alınmasına karar vererek, duruşmayı 8 Şubat 2018 tarihine erteledi.

Veli Saçılık: Yüksel’de direnirken biz Suruç’u düşünüyoruz

Duruşmayı izlemek için gelenlerden Veli Saçılık, duruşma salonunun önünde kısa bir açıklama yaptı.

Saçılık, hukuk ve adaletin olmadığının net görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

Suruç’ta 33 canımız, gencimiz göz göre göre katledildi. Buna kimin müsaade edip kimin örgütlediğini iyi biliyoruz. Bunların hesabını sormak için buradayım. Yüksel Caddesi’nde de direnirken biz Suruç’u düşünüyoruz. Ankara Gar katliamını düşünüyoruz. Nuriye’nin bir söylemi vardı. ‘Bizim açlığımız adalete olan açlıktır’ diyordu. Adalet için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz.

’33 düş yolcusunun düşleri yarım kalmayacak’

Duruşma sonrası konuşan HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, Suruç katliamını gerçekleştirenlerin halklar arasında kurulan köprüyü dinamitlediklerini söyledi.

Ancak bunun başarılamadığını ifade eden Öcalan, “Aradan 3 yıla yakın süre geçmesine rağmen bu yardımlar, dayanışma ve sevgi seli daha da güçlenerek büyüyor. Faşizme karşı ortak mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz. Sözümüz 33 düş yolcusunun düşlerinin yarım kalmaması, bizler bu sorumluluğu biliyoruz. Suruç katliamı insanlığa karşı işlenen bir suçtur” diye konuştu.

Dava avukatlarından Can Tombul ise Suruç’da yaralananların, yakınlarını kaybedenlerin ve savunmanlığını yapanların özgür olmadığını söyledi.

Son olarak Tombul, “Bir katliamı aydınlatmak gerekirken üzerinin örtülmek istendiğini, katliamı aydınlatmak isteyenlerin özgürlüklerini elinden alacak boyutta tehditlerin olduğunu gördük. Adalet mücadelemiz sürüyor ve sürecek” dedi.

Ne olmuştu?

İstanbul’dan Urfa’nın Suruç ilçesine Kobani’ye yardım kampanyası amacıyla gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi yaklaşık 300 kişi, Suriye’ye geçmeden önce Amara Kültür Merkezi’nin bahçesinde 20 Temmuz 2015’te basın açıklaması yapmak istemişti.

IŞİD’li bir saldırgan kalabalığın içine girerek üzerindeki bombayı infilak ettirmişti. Saldırıda 33 kişi yaşamını yitirmişti.

Patlama mahalinden toplanan delil ve vücut parçalarının Ankara’da incelenmesinin ardından saldırganın Abdurrahman Alagöz olduğu kesinleşmiş, Alagöz’ün, El Kaide soruşturması kapsamında ifadesinin alındıktan sonra serbest bırakıldığı ve hakkında takipsizlik kararı verildiği ortaya çıkmıştı.

Alagöz hakkındaki ‘terör nitelikli aranan şahıs’ kaydının da saldırıdan bir ay kadar önce, 16 Haziran’da Suruç Emniyet Müdürlüğü’ne ulaştığı ortaya çıkmıştı.

15 kişiyle başlayan soruşturma IŞİD üyesi 3 kişi ile devam etmişti.

Davanın tutuklu tek sanığı Yakup Şahin, Ankara Garı Saldırısı’nın da faillerinden…Hakkında arama kararı çıkartılan İlham Balı ve Deniz Büyükçelebi’nin ise Suriye’de IŞİD’e katıldığı belirtildi.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca saldırıdan 18 ay sonra hazırlanan iddianamede 3 şüpheli hakkında 104’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmişti.

Previous post
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin işten çıkardığı işçi açlık grevine başlıyor
Next post
Altan kardeşler ve Ilıcak'ın davasında tahliye yok