Ana SayfaGüncelTahir Elçi cinayetine ilişkin 17 soru

Tahir Elçi cinayetine ilişkin 17 soru

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Feleknas Uca, üzerinden iki yıl geçtiği halde aydınlatılmayan Tahir Elçi cinayetini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e 17 soruyla sordu. Uca, “Cinayet anını görüntüleyecek açıda ve cinayeti aydınlatıcı nitelikte olan 4. Kamera’ya ait görüntüler neden yok?” sorusuna da yanıt istedi.

28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde öldürülmesinin üzerinden 2 yıl geçen ancak hala aydınlatılmayan Tahir Elçi cinayeti Meclis’in de gündeminde.

Konuyu Meclis’in gündemine bir soru önergesi ile getiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Elçi’nin insan hakları alanındaki çalışmalarına dikkat çekerek ölümüne giden süreci anlatırken, bu cinayetin “Türkiye’de yaşanmış basit ve sıradan bir cinayet ve kriminal bir vaka değil; yaşanmış faili meçhul-siyasi cinayetlerden birisi” olduğunu vurguladı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca

“Elçi cinayetinin aydınlanması Türkiye’de sosyal ve siyasal birçok meseleye ışık tutacak bir sonuç yaratacaktır” diyen HDP’li vekil, hiçbir ilerlemenin olmadığı soruşturmanın vaziyetine dikkat çekerek, “Soruşturma tek bir şüpheli olmaksızın sürdürülmekte ve böylece Elçi cinayeti cezasızlık ile sonuçlanacak bir vaka olarak karşımızda durmaktadır” dedi.

Avukatların verdiği bilgilere de işaret eden HDP’li Uca, soruşturmanın seyrini değiştirecek, tanık, mermi çekirdeği ve görüntü kaydı gibi hiçbir delilin de ‘ortada olmadığını’ ifade etti.

HDP Milletvekili, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cinayete ilişkin şu 17 soruya yanıt vermesini istedi:

  • Tahir Elçi soruşturması ne aşamadadır?
  • Ömrünü insan hakları savunuculuğuna adamış Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturmanın tek bir şüpheli olmaksızın sürdürülmesinin sebebi nedir?
  • Elçi’yi vuran kişinin, Yenikapı Sokak içerisinde bulunanlardan birisi olduğu halde ve söz konusu sokak içerisinde onlarca polis bulunmasına ve bunların çoğunluğunun silahını kullanıyor olmasına rağmen halen dosyada şüpheli olarak tek bir polis memurunun bulunmamasının sebebi nedir?
  • Elçi’yi vuran mermi çekirdeğinin bulunamamasının sebebi nedir? Elçi’nin ensesinden girip kaşının üzerinden çıkan mermi çekirdeğinin, en fazla gidebileceği mesafe 5-6 metre iken, söz konusu mermi çekirdeğinin bulunması için olay mahallinde delil tespiti ve delil toplama işlemi neden yapılmadı?
  • Kullanmış olduğu silahı gösteren ve dolayısıyla failin tespit edilmesi için en önemli delil olan mermi çekirdeğinin bulunması için, cinayetten sonra alanın taranmasını engelleyen kişi ya da kişiler kimlerdir? Söz konusu kişiler kimden ya da kimlerden talimat alarak, delilleri karartmıştır?
  • Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı söz konusu mermi çekirdeği kaybolmadan önce, cinayetten hemen sonra neden olay yerini koruma altına almadı? Benzer şekilde, savcı neden olay yerinde görevli 30’u aşkın polis memurunun silahlarına el koyup, kriminal inceleme yaptırmadı?
  • Elçi’nin nereden ve hangi açıyla vurulduğu neden hala tespit edilmemiştir?
  • Elçi cinayeti sonrasında olay mahallinin temizlendiği iddiaları doğru mudur?
  • Cinayet sonrası olay mahalli sokakta acil olarak sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi tesadüf müdür?
  • Adli Tıp Kurumu Elçi’nin ölümüne neden olan kurşunun hangi tür ve çapta silahtan atıldığına ilişkin raporunda, Elçi’yi vuran mermi çekirdeğinin 9 mm çapında veya harp silahı olabileceğini söyleyerek, soruşturma dosyasında ilerlemeyi zorlaştırdığı iddiaları doğru mudur? Söz konusu kurşunun hangi tür ve çapta silahtan atıldığı neden kessin olarak tespit edilmemiştir?
  • Cinayetin onlarca insanın gözü ve kameraların önünde yaşanmasına rağmen Elçi’yi vuran kişi ile vurulduğu anı gösteren herhangi bir görüntü kaydının bulunmamasının sebebi nedir?
  • Elçi’nin vurulma anının da bulunduğu polis kamerası görüntülerindeki 13 saniyelik kesintinin nedeninin tespit edilmesi için Elçi’nin avukatları Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na birçok kez başvurdukları halde, iki yıldır söz konusu kamera ve hafıza kartına el konulmamış olmasının sebebi nedir?
  • Elçi’nin vurulma anını gösteren polis kamerası görüntüsünde kesme, kırpma ve montaj var mıdır? Bunun tespit edilmesi için kamera ve hafıza kartına el konularak, TÜBİTAK ve ATK’ye gönderilmesini engelleyen kişiler kimlerdir?
  • Elçi’nin yaşamını yitirdiği sokağı gösteren Mardin Kebapevi’ne ait, işyerinin içini çeken 3 kameranın görüntü kayıtlarında herhangi bir sorun ya da dezenformasyon olmadığı halde, cinayet anını görüntüleyecek açıda ve cinayeti aydınlatıcı nitelikte olan 4. Kamera’ya ait görüntüler neden yok? Bu kamera gerçekten görüntü kaydı almadı mı? Aldı da teknik olarak çözülemedi mi? Veya bu kamera görüntü kaydı aldı, sonrada bu kayda müdahale mi edildi? Bu deliller karatıldı mı, köreltildi mi?
  • Olay yerinde görevli polisler ve amirleri hakkında 2 yıl önce idari soruşturma başlatıldığı halde, soruşturmanın hangi aşamada ve boyutta olduğu, bitirilip bitirilmediği neden Elçi’nin avukatlarından ve kamuoyundan gizlenmektedir? Söz konusu soruşturma ne aşamadadır? Bu kişiler ihraç edilmiş midir?
  • Türkan Elçi’nin olay yerinde görevli tüm kolluk personellerinden şikâyetçi olması sonucu tanık olarak dinlenen tüm polislerin şüpheli sıfatı kazanmasına rağmen, Elçi’nin avukatlarının şüpheli olarak ifadelerinin alınması yönündeki talepleri neden karşılanmadı?
  • Tahir Elçi cinayetinin aydınlanması için son iki yıl boyunca Bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapmıştı? Tahir Elçi cinayetinin daha önce yaşanan faili meçhul cinayetler gibi kalmayıp; faillerin tespit edilerek yargılanması için Bakanlık olarak herhangi bir tedbir almayı düşünüyor musunuz?

Tahir Elçi

Tahir Elçi, 15 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programında “PKK terör örgütü değildir” dedikten sonra kanala 700 bin lira para cezası kesilmiş, 20 Kasım günü de Elçi Diyarbakır’da gözaltına alınarak İstanbul’a getirilmişti.

Elçi, savcılığın tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etmesine karşın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Tahir Elçi hakkında, “terör örgütü propagandası” suçundan 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmış, yurtdışına çıkış yasağı da konulmuştu.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde yaptığı basın açıklaması sonrası silahla vurularak öldürülmüştü.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Melih Gökçek'in yaptırdığı dinozor maketi kaldırıldı
Sonraki Haber
15 gündür açlık grevindeki Kılıç: İşimize geri dönene kadar direnişimiz devam edecek