Ana SayfaGüncel‘Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik’ projesinin Mardin atölyesi yapılamadı: Neden mi?

‘Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik’ projesinin Mardin atölyesi yapılamadı: Neden mi?

HABER MERKEZİ – “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik” atölyelerinin Mardin ayağı yapılamadı. Atölyelerin neden yapılamadığını anlatan IPS İletişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nadire Mater, son dönemdeki açıklamalara, yasaklamalara ve hedef götermelere dikkat çekti.

Ankara Valiliği’nin 16 Kasım’da Alman LGBTİ Film Günleri’ni ve 19 Kasım’da da başkentteki LGBTİ sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri ‘toplumsal hassasiyet ve duyarlılıkları’ gerekçe göstererek süresiz olarak yasakladığı bir dönemde, 18 Kasım’da Mardin’de yapılmak istenen Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik atölyeleri de yapılamadı.

IPS İletişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nadire Mater, vakfın Kaos GL’nin desteğiyle sürdürdüğü Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik atölyelerinin Mardin ayağının neden yapılamadığını kaleme aldığı bir yazı ile anlattı.


Erdoğan: Mahalli seçimde 5’te bir eşcinsel kotası koyuyorlar, Allah şaşırtmasın


Mater, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın henüz 9 Kasım’da LGBTİ’leri hedef alan açıklamalarına, son dönemdeki yasaklar skalasına ve yapılmak istenen atölyeleri hedef alan, tehdit eden, kışkırtıcı ve yasaklama talep eden haberlere dikkat çekerek şunları söyledi:

Son bir haber başlığı: Valilikler göreve, ahlaksızlığı durdurun! Gazete bu haberinde Alman LGBTİ Film Günleri’nin dokuz ilde gerçekleştirilmesi hazırlıkları yapıldığını duyuruyor, bu dokuz ilin valisini yasağa çağırıyor. Oysa, internette arama yaparsanız, sıraladığım yasaklarla ilgili “medya hassasiyeti”, “vatandaş hassasiyeti” ürünler bulamazsınız.

“Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik” Projesi Mardin Atölyesini yapamaz hale getirilmemiz önemlidir. KAOS GL dolayımıyla kampanya açılması daha önemlidir. Devamla, Ankara Valiliği’nin Alman LGBTİ Film Günleri ve tüm LGBTİ etkinliklerini yasaklaması daha çok önemlidir.

Atölyeyi yapamadığımız gazetecilik örgütleri için konu olmadı. LGBTİ etkinlik yasağı da sadece LGBTİ örgütlerinin konusu muydu?

Neden?


İHD ve LGBTİ dernekleri: Valilik iktidardan güç alıyor, ayrımcılık meşrulaştırılıyor


Proje hakkında

18 Kasım, Cumartesi günü, IPS İletişim Vakfı’nın KAOS GL desteğiyle sürdürdüğü “Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik” projesinin Mardin atölyesi, proje kapsamındaki 11. atölyeydi.

Öncesindeki 10 atölye İstanbul, Mersin, Bursa, İzmir, Eskişehir, Trabzon, Diyarbakır, Akyaka/Muğla, Edirne ve Dersim’de yapılmıştı.(bianet’teki proje haberlerine BURADAN bakabilirsiniz)

Bu atölyelerde gazeteciler, iletişim öğrencileri, iletişim akademisyenleri, kadın ve LGBTİ alanlarında çalışan hak örgütleri üye ve yöneticileri bir aradaydı.

“Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Elkitabı ve Online Kütüphanesi Projesi” Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) Fonu tarafından destekleniyor.

İki yıl sürecek olan projede, temel olarak ana akım ve yerel medya içindeki baskın toplumsal cinsiyet önyargılı gazeteciliğin pratiklerinin ve söylemlerinin dönüştürülmesinin yolları ve araçlarını tartışmak hedefleniyordu.


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mısır'da camiye bombalı sadırı: En az 235 kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Ankara'nın ardından İstanbul: Beyoğlu'nda LGBTİ etkinlikleri 'genel ahlaka aykırı' denilerek yasaklandı