Ana SayfaGüncelTuğluk’un cenazesine saldırının görüntüleri çıktı: Polis, saldırganlara ‘Size yakışır şekilde protesto edin’ diyor

Tuğluk’un cenazesine saldırının görüntüleri çıktı: Polis, saldırganlara ‘Size yakışır şekilde protesto edin’ diyor

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yönelik ırkçı saldırıya ilişkin görüntüler ortaya çıktı. Görüntülerde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun iddialarının aksine saldırganların “Ermeniler” diye bağırdığı ortaya çıktı. Ayrıca görüntülerde, bir polisin saldırganlara “Size yakışır şekilde protesto edin” ifadesi dikkat çekiyor.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yönelik 13 Eylül’de Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan İncek Mezarlığı’nda yaşanan ırkçı saldırıya dair olay yerinde çekim yapan polis kamerası görüntülerine Mezopotamya Ajansı (MA) ulaştı.

Olaya dair açılan davanın dosyasına giren görüntülerde, saldırganlar mezarlığın kapısından içeri girip kalabalık bir şekilde sloganlar atıyor. Ağır hakaret ve küfürler savuran saldırganlar, “O mezar bugün çıkacak” diye bağırıyor.

Barış Boyraz imzalı haberde, olay sırasında saldırganların Tuğluk Ailesi ve mezar başında bulunanlara yönelik tehditkar ses tonuyla “Ermeniler” diye bağırdığı ifade ediliyor.

Saldırının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Karakolda görüntüleri izledim. ‘Buraya Ermeni gömdürmeyiz, buraya Alevi gömdürmeyiz’ gibi cümleler edilmemiş” iddiasında bulunmuştu.

Polisten saldırganlara: Size yakışır şekilde protesto edin

img

Görüntülerde, bir saldırganın “O cenazeyi çıkaracaksınız, istemiyoruz” şeklinde bağırırken, kendisini çevik kuvvet müdürü olarak tanıtan bir kişi “Arkadaşlar” diye saldırganlara hitap ediyor ve “Bakın ben çevik müdürüyüm lütfen buradan ayrılın” şeklinde uyarıda bulunuyor. Karakol komiseri olduğunu söyleyen başka bir polis de saldırganlara “Size yakışır şekilde protesto edin” ifadesi dikkat çekiyor.

Görüntülerin bir başka bölümünde saldırganlar “Bozkurt” işareti yaparak, “Ya Allah Bismillah Allahuekber” sloganı atıyor.

Saldırganların mezarlığa giriş sırasında polisin hiçbir şekilde müdahale etmemesi de görüntülerde yer alıyor.

Polis kamerasında, Hatun Tuğluk’un cenazesinin mezarlıktan araç konvoyuyla çıkışı ve boş mezar yerinin de görüntüleri yer alıyor.

MA’nın haberinde, olaya dair mahkeme dosyasına gönderilen kayıtlara göre görüntülerde kesintiler olduğu belirtiliyor.

Görüntüler ise şöyle:

Ne olmuştu?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı ve eski parlamenter Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk, 13 Eylül’de Ankara’da yaşamını yitirmişti.

Ankara Batıkent’te bulunan Ergazi Pir Sultan Cem Evi’nde yapılan törenden sonra, Hatun Tuğluk’un cenazesi defnedilmek üzere Gölbaşı’na bağlı İncek Mahallesi’nde bulunan mezarlığa getirilmişti.

Cenaze törenine HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Kadın Sözcüsü Besime Konca, Kürt siyasetçi Ahmet Türk’ün yanı sıra çok sayıda HDP’li vekil katılmış ancak Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan Aysel Tuğluk’un da cenaze izni ile katıldığı cenaze törenine ırkçı bir grup saldırı düzenlenmişti.

Irkçı grup ilkin defin işlemi sırasında cenazesini defnetmeye çalışanlara sözlü saldırıda bulunmuş, cenaze defnedildikten sonra ise sayıları kalabalıklaşan grup cenazeye katılanlara taş ve sopalarla fiziki saldırıda bulunmuştu.

Tuğluk’un ailesi ise alanda polis bulunmasına rağmen devam eden saldırı karşısında Hatun Tuğluk’un cenazesinin saldırıya uğramaması için defnedildiği mezarlıktan çıkartarak tekrardan Ergazi Pir Sultan Cem Evi’ne götürmüştü. Aile ardından cenazeyi memleketleri Dersim’e götürerek defnetmişti.

Ankara Valiliği saldırıyı “sataşma girişimi” olarak nitelendirmiş, saldırganlardan Murat Alp’in olay akşamı karakolda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğrafı çekilmişti.

Olayla ilgili başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 19 saldırgandan 3’ü tutuklanmıştı.




Önceki Haber
13 kurşun, 13 yıl: Uğur Kaymaz’ın ölüm yıldönümü
Sonraki Haber
'Erdoğan'ın müdahaleleri yatırımcıları kaygılandırıyor, faizleri düşürün çağrısı enflasyonla mücadeleyi zorlaştırıyor'