Ana SayfaDünyaTürkiye, 2016’da sivil ölümlerin en çok yaşandığı beş ülkeden biri

Türkiye, 2016’da sivil ölümlerin en çok yaşandığı beş ülkeden biri

HABER MERKEZİ – BM Konvansiyonel Silahlar Kongresi’ne sunulan rapora göre Suriye, İran, Yemen ve Afganistan’ın yanı sıra Türkiye de geçen yıl sivil ölümlerin en çok yaşandığı ülkeler arasında gösterildi ve Türkiye’nin görüşmelerde meseleyi ‘acil ilgilenilmesi gereken’ sorunlar yerine ‘diğer meseleler’ kategorisinde değerlendirmek istediği kaydedildi.

Dünya genelinde çatışma ve savaşlarda kullanılan patlayıcı silahların yol açtığı sivil ölüm ve yaralanmalarının geçen yıl artması üzerine Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkeler, askeri angajman kurallarının gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Bu kapsamda Almanya ve Avusturya tarafından hazırlanan raporda, Suriye, İran, Yemen, Afganistan ve Türkiye’nin, dünyada geçen yıl en çok sivillerin yaşamını yitirdiği ülkeler olduğu belirlendi.

2016 yılında 32 binden fazla sivil yaşamını yitirdi veya yaralandı

BBC Türkçe’de aktardığına göre Guardian gazetesinin Bill & Melinda Gates Vakfı sponsorluğunda yaptığı haberde, söz konusu raporun Almanya tarafından BM Konvansiyonel Silahlar Kongresi’ne (CCW) sunuldu.

Rapora göre, patlayıcı silahlar nedeniyle 2016 yılında 32 binden fazla sivil yaşamını yitirdi veya yaralandı.

Raporda, hükümetlere bağlı birliklerin düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybeden sivillerin sayısının 2016’da yüzde 18’den yüzde 31’e çıktığı da belirtildi.

CCW’ye sunulan rapora göre, sivil ölümlerinin yarısı da milislerin kullandığı el yapımı patlayıcılarla düzenlenen saldırılar sonucu gerçekleşti.

Raporda, patlayıcı silahlar yerleşim bölgelerini hedef aldığında hayatını kaybedenlerin veya yaralananların yüzde 90’ı sivil oluyor.

‘Türkiye karşı çıktığı için konuşamıyoruz’

Habere göre CCW, yerleşim bölgelerinde patlayıcı silahlar kullanılmasını ilk defa bir toplantıda ele alacak.

Toplantı öncesi ülkeler arasında görüş ayrılıkları yaşanırken Türkiye’nin konunun ‘acil ilgilenilmesi gereken’ sorunlar yerine ‘diğer meseleler’ kategorisinde görüşülmesini istediği belirtildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Avusturya’nın BM Büyükelçisi Thomas Hajnoczi, şunları söyledi:

CCW’nin konuyu Türkiye karşı çıktığı için, ‘acil ilgilenilmesi gereken’ meseleler arasında ele alamamasından gerçekten üzüntü duyuyorum. Bu konu ‘diğer meseleler’ arasında sayılmayacak kadar mühim. Hâlâ farkındalık safhasındayız. İlk defa CCW’nin çerçevesi tartışılıyor. Patlayıcı silahları yasaklayamazsınız veya ülkelere askeri hedefleri bombalama yasağı getiremezsiniz. Ama sorun, sivillerin yerleşim yerindeki askeri mevzileri bombaladığınızda çıkıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Soylu'dan TÜYAP'ta Demirtaş'ın kitabını imzalayan yazarlara: Entel değil danteller
Sonraki Haber
Rukhmabai'nin 11 yaşında zorla evlendirilmesinden Hindistan'ın ilk kadın doktoru olmasına uzanan hikayesi