Ana SayfaGüncelTürkiye’de çocuklar zorla evlendiriliyor, patlayıcı maddelerden ötürü hayatını kaybediyor

Türkiye’de çocuklar zorla evlendiriliyor, patlayıcı maddelerden ötürü hayatını kaybediyor

HABER MERKEZİ – 20 Kasım Dünya Çocukları Günü’nün 28’inci yılında Türkiye’de çocuklar hala zorla evlendiriliyor, cezaevine konuluyor, patlayıcı maddelerden ötürü hayatını kaybediyor. Ayrıca çalışmak zorunda bırakılan çocuklar ‘iş kazaları’nda yaşamını yitiriyor.

Bugün, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü.

“Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından bundan tam 28 yıl önce imzalandı.

Türkiye ise anlaşmayı kabul ettiğini 1995 yılında açıkladı. Ancak veriler ve raporlar çocuk haklarını tanımakla kalmayıp koruyan bu sözleşmeye ne kadar uyulduğunu sorgulatır durumda.

Türkiye’de çocuklar zorla evlendiriliyor, cezaevinde hüküm giyiyor, patlayıcı maddelerden ötürü hayatını kaybediyor, zorla çalıştırılıyor, hatta ‘iş kazaları’nda yaşamını yitiriyor.

Patlayıcı maddelerden ötürü 18 çocuk yaşamını yitirirken, evlenen her yüz kişiden 18’i çocuk

Verilere göre 2016 yılında Türkiye’de evlenen her yüz kişiden 18’i çocuk; son 10 yılda evlendirilen kız çocuğu sayısı ise 482 bin 908.

Öte yandan çalışmaya zorlanan çocuk sayısı 2016 yılında 708 bine çıkarken, aynı yıl içerisinde iş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocuk sayısı ise 56 olarak kayıtlara geçti.

Ancak çocukların ‘hayat’larını ve ‘çocukluk’larını yaşamasına yönelik engeller bunlarla sınırlı kalmadı.

Cezaevinde bulunan çocuk hükümlü son 15 yılda 548’den 731 çıktı.

Ayrıca 2016 yılında Şırnak, Mardin, Diyarbakır ve Hakkari’ye bağlı ilçelerde ilan edilen sokağa çıkma yasakları sonrası özellikle hafriyat alanlarında bulunan cisimlerin ve mayınların patlaması sonucu son 20 ayda 18 çocuk yaşamını yitirdi, 33 çocuk ise yaralandı.


Çocuklara yönelik cinsel istismar son 10 yılda yüzde 700 arttı


MA’nın haberinden derlenmiştir.