Ana SayfaToplumsal Cinsiyet‘Türkiye’de kadınların yüzde 93’ü cinsel tacize maruz bırakılmış’

‘Türkiye’de kadınların yüzde 93’ü cinsel tacize maruz bırakılmış’

HABER MERKEZİ – YÖK’ün isteği üzerime Altınbaş Üniversitesi’nde Cinsel Taciz ve Saldırı Birimi kuruldu. Birim tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’de yaşayan kadınların yüzde 41’i cinsel saldırıya, yüzde 93’ü ise tacize maruz bırakılmış.

İstanbul’da bulunan Altınbaş Üniversitesi, Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) talebi üzerine Cinsel Taciz ve Saldırı Birimi kurdu.

Birim tarafından yapılan araştırma sonuçları Türkiye’deki kadınların maruz kaldığı taciz ve saldırının ne denli fazla olduğunu ortaya koydu.

Birimin müdürü Zeynep Banu Dalaman, yaptıkları araştırmanın sonuçlarına ilişkin, “Türkiye’de yaşayan kadınların yüzde 41’i mutlaka hayatlarında bir kez cinsel saldırıya uğramış. Bu oran çok yüksek. Cinsel tacizde ise bu rakam yüzde 93. Yani, neredeyse Türkiye’deki her kadın cinsel tacize uğramış” diye konuştu.

Cinsel saldırı ve taciz arasındaki farklar

Cinsel taciz ve saldırı arasındaki farkın da altını çizen Dalaman, temel farkları şöyle sıraladı:

Cinsel saldırı vücut dokunamazlığının ihlalidir ve Anayasa’nın 102’nci maddesinde bu tanımlanmaktadır. Cinsel taciz ise vücuda dokunmadan yapılan her türlü şaka, istenmediği halde flört isteği, söz veya mesajlaşma yoluyla bir takım isteklerde bulunma, el kol hareketleriyle cinselliği çağrıştırıcı hareketler yapmadır. Aradaki temel fark bu.

‘Cinsel taciz, saldırının öncüsüdür’

Dalaman cinsel saldırı ve tacizin insan hakları ihlali olduğunu kaydeden Dalaman, gençlerin bu konuda eğitilmesi gerektiğini söyledi.

Dalaman devamla şunları aktardı:

Cinsel taciz, cinsel saldırının öncüsüdür. Cinsel tacizin ne olduğunu iyi anlamak gerekir. Bu anlaşılınca cinsel saldırının önleyicisi olacaktır. Gençlerimizin bu konuda eğitilmesi, üniversitede başlarına bir şey geldiğinde başvurabilecekleri bir yer olması önemli bir adım, bu tür birimlerin yaygınlaştırılması lazım.

Previous post
Alevilerden hükümete 16 maddelik çözüm önerisi
Next post
Kayyum atanan belediyelerin bulunduğu kentlerde kadın cinayetleri ve istismar arttı, HDP meclis araştırması istedi