Ana SayfaGüncelTürkiye’nin ‘iklim koruma’ notu ‘çok kötü’

Türkiye’nin ‘iklim koruma’ notu ‘çok kötü’

HABER MERKEZİ – Çevre örgütü Germanwatch’un, ülkelerin iklim koruma performansını değerlendiren raporuna göre listede 47’nci sırada yer bulan Türkiye’nin durumu “çok kötü” olarak değerlendirildi.

Ana gündem maddesi, sanayileşme öncesi döneme göre dünyanın ısınmasını iki dereceyle sınırlandırmayı hedefleyen 2015 Paris İklim Anlaşması hükümlerinin somut olarak hayata geçirilmesi olan, 6 Kasım’da Almanya’da başlayan Birleşmiş Milletler Dünya İklim Değişikliği Konferansı (COP23) sürüyor.

Konferans’ta Alman çevre örgütü Germanwatch, 56 ülke ve AB’nin (Avrupa Birliği) iklimi korumaya yönelik performansını gösteren bir rapor açıkladı.

DW’de yer alan habere göre raporda son bir yılda iklimi korumak için en iyi performansı gösteren ülkeler sırası ile İsveç, Litvanya ve Fas oldu.

Türkiye’ye iklim politikaları konusunda “çok kötü” not verilen listede 47’nci sırada yer aldı.

Uzmanlar Türkiye’ye iklimi koruma performansı için 100 üzerinden 40,02 puan verdi. Raporda,

Türkiye, düşük hedefler koymak, zayıf uygulama, ülke içinde yetersiz politik önlemler alma ve uluslararası iklim politikalarında zayıf performans göstermekle eleştirildi.

Türkiye’nin “çok kötü” notu almasında ayrıca sera gazı emisyonu ve enerji tüketimindeki artışın da etkili olduğu vurgulandı.

Raporda incelenen 56 ülke “çok iyi, iyi, orta, kötü ve çok kötü” olarak sınıflandırılıyor.

Hiçbir ülke “çok iyi” kategorisinde yer almayı başaramadığı için listede ilk üç sıra boş kaldı.

Germanwatch, bunun nedenini incelenen 56 ülke ile AB’den hiçbirinin 2015 yılında Paris’de imzalanan İklim Anlaşması’nın öngördüğü hedeflere ulaşmamak için yeterince çaba sarf etmemesini gösterdi.

Listede “iyi” notu alarak 74,32 puanla en iyi performansı gösteren İsveç’in ise bir sanayi ülkesi için düşük sera gazı emisyonuna sahip olduğu vurgulandı. İsveç’in ayrıca her yıl çok sayıda ağaç dikerek havadaki karbondioksit değerini neredeyse sıfıra indirdiği bildirildi.

Listede İsveç’i takip eden ülke Litvanya oldu. Litvanya, özellikle yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların artırılması ve uluslararası iklim politikaları olmak üzere her kategoride iyi not aldı.