Ana SayfaBilim ve TeknolojiTüylü mamut fosillerinin üçte ikisinin erkek olmasının nedeni belli oldu

Tüylü mamut fosillerinin üçte ikisinin erkek olmasının nedeni belli oldu

HABER MERKEZİ – İsviçre Doğa Tarihi Müzesi’nden bilim insanları, bugüne kadar bulunabilen mamut fosillerinin büyük bir çoğunluğunun neden erkek olduğu sorusunun cevabını buldu: Sebep ‘erkeklerin başına buyruklukları’.

Tüylü mamutların soyu, bundan yaklaşık 4 bin yıl önce iklim değişimi ve insanların onları avlamaya başlaması yüzünden tükendi.

Buza gömülü kaldığı için sıcaklıktan etkilenmeyerek günümüze ulaşabilen mamut fosillerinin yüzde 69’unun neden erkek olduğu sorusu ise uzun zamandır cevaplanamamıştı.

Guardian’ın haberine göre İsviçre Doğa Tarihi Müzesi’nden bilim insanları, bu bilinmezliği çözdü.

Sebep erkeklerin ‘başına buyrukluğu’

Sibirya’da bulunan 98 erkek tüylü mamut (Mammuthus primigenius) fosili üzerinde çalışan araştırmacılara göre sebep, erkek mamutların ‘başına buyrukluğu’.

Bilim insanları, bugünkü yaban filleri gibi Buz Devri’nde yaşayan erkek mamutların da yalnız başlarına gezdiklerini ve dişilere oranla kendilerini daha çok riskli durumlara soktuğunu belirledi.

Dişiler gruplar halinde gezip daha deneyimli olan ve bölgeyi bilen bir dişiyi lider kabul ederek ilerlerken, erkek mamutların ince buzlara basıp buzların kırılması sonucu nehirlere düştüğü, buz kütleleri arasında sıkıştığı ve dolayısıyla kemiklerinin binlerce yıl boyunca saklandığı ortaya koyuldu.

‘Doğal tuzak’lara düştüler, buz içerisinde ısıdan uzak kalarak günümüze ulaştılar

Araştırmayı yöneten Love Dalen, konu hakkında şu bilgileri verdi:

Deneyimli bir dişi veya erkek tarafından yönlendirilmeden dolaşan mamutlar, kendilerini bataklık, çatlak, göl gibi ‘doğal tuzak’lardan koruyamadıkları için ölme oranları arttı. Buz Devri’nden birçok hayvanın kalıntısı bugüne ulaşmadı; bu mamutların kemikleri, dişleri ise buza gömüldükleri ve ısıdan korundukları için ulaşabildiler.

Araştırmacılardan Patricia Pecnerova ise “Doğumda yaklaşık olarak eşit olan kabul edilen dişi ve erkek sayısının, fosillerde bu şekilde farklılık göstermesine şaşırmıştık, dolayısıyla bunu araştırdık” dedi.


Karınca Dış Haberler
Previous post
Avrupa'nın önde gelen giyim markaları Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin sırtından kâr ediyor
Next post
HDP’li Selma Irmak’a 10 yıl hapis cezası