Ana SayfaManşetUca’dan Erdoğan’ın ’15 çocuk’ sözlerine: Bedenim üzerine söz söyleme hakkı yalnızca bana ait

Uca’dan Erdoğan’ın ’15 çocuk’ sözlerine: Bedenim üzerine söz söyleme hakkı yalnızca bana ait

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Nikahlanın, evlenin, çoğalın. Teröristlerin 15 çocuğu var” sözlerine Meclis kürsüsünden tepki gösteren HDP Milletvekili Feleknas Uca, bu sözleri ‘cinsiyetçi ve ırkçı’ olarak nitelerken, “Bedenim üzerine söz söyleme hakkı yalnızca bana aittir” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Evlenip çoğalın. Hassasiyeti bırakın, terör örgütü üyelerinin en az 15 çocuğu var” sözlerine, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca’dan yanıt geldi.

Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalara değinen HDP’li vekil, “Bir kadın olarak benim bedenim bana aittir ve bedenim üzerine söz söyleme hakkı yalnızca bana aittir” dedi.

Feleknas Uca’nın konuşması şöyle:

AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın,  “Evlenin, çoğalın. Bu konuda Müslüman kadınların hassasiyetini çok önemsiyorum. Türkiye’deki terör örgütü bu konuda çok çok hassas. En az 5-10-15 çocukları var” şeklindeki, cinsiyetçi ve ırkçı sözlerini kınadığımızı buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum.

25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” öncesinde bu sözlerin dile getirilmiş olması, bu zihniyetin kadın düşmanı politikalarını bir kez daha deşifre etmiştir.

Başta AKP Genel Başkanı Erdoğan olmak üzere tüm hükümet yetkililerinin, kadın bedeni ve kadın yaşamı üzerindeki tahakkümvari söylem ve pratikleri ile toplumu her defasında bir kez daha bölen ırkçı söylemlerinden biran önce vazgeçmeye davet ediyorum.

Bir kadın olarak benim bedenim bana aittir ve bedenim üzerine söz söyleme hakkı yalnızca bana aittir.

Erdoğan’ın sözleri ve tepkiler

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’daki İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) etkinliğinde kadınşara “Nikahlanın, evlenin, çoğalın” çağrısı yapmıştı.

Dini buyruklara atıfta bulunan Erdoğan bu çağrısını, “Türkiye’deki terör örgütü üyelerinin en az 15 çocuğu var” sözleriyle temellendirirken, kadınlara ‘hassasiyetlerini bir kenara koymaları’ gerektiğini söylemişti.

Erdoğan’ın bu sözlerine eleştiren antropolog Sibel Özbudun, “Irkçılıktır, faşizmdir, cinsiyetçiliktir. Bunun bir adım sonrası kısırlaştırmaya varır” değerlendirmesinde bulunmuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay da Erdoğan’ın ‘Kürtleri düşman ilan ettiğini’ söyleyerek, “Bir ülke bu kadar faşist rejime tanıklık etti, bu ülke çok diktatör gördü ama şimdiye kadar böyle cümle kurulmadı. Sizlerin huzurundan Erdoğan’ı insanlığa davet ediyoruz” demişti.


Gazete Karınca

Erdoğan’dan ‘Evlenip çoğalın’ çağrısı: Hassasiyeti bırakın, terör örgütü üyelerinin en az 15 çocuğu var

Antropolog Sibel Özbudun: Erdoğan’ın sözlerinin bir adım sonrası kısırlaştırmaya varır

Kemalbay’dan ’15 çocuk’ tepkisi: Bu ülke çok faşist gördü, böyle cümle duymadı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan'dan Afrin ve seçim ittifakı açıklaması
Sonraki Haber
Ermeni mezarlığı üzerindeki tuvalet kaldırılacak