Ana SayfaDünya‘Vize Krizi’nde yeni gelişme: ABD sınırlı hizmete başladı

‘Vize Krizi’nde yeni gelişme: ABD sınırlı hizmete başladı

HABER MERKEZİ – Türkiye ile ABD arasında başlayan ‘vize krizi’ne ilişkin yeni bir adım atıldı. Bir ABD Büyükelçiliği çalışanının da doğruladığı bilgiye göre ABD temsilcilikleri sınırlı olarak vize hizmeti vermeye başladı.

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında geçtiğimiz ay başlayan ‘vize krizi’ne ilişkin yeni bir gelişme yaşandı.

Reuters’da yer alan habere göre ABD temsilcilikleri sınırlı olarak vize hizmeti vermeye başladı.

ABD Büyükelçiliği’nden gönderilen e-postadaki bu bilgiyi bir Büyükelçilik çalışanının da doğruladığı belirtildi.

ABD Büyükelçiliği’nin Vize Bilgi Servisi’nden başvuru sahiplerine gönderilen mail şöyle:

Sayın Başvuru Sahibi, Türkiye’deki ABD misyonu, sınırlı ölçüde vize başvurularını kabul etmeye başlamıştır. ABD’ye seyahat etmek isteyen başvuru sahipleri artık yeniden randevu alabilirler. Ancak, sınırlı sayıda randevu verilebileceğinden normalden daha uzun bir bekleme süresi olabilir. Bazı durumlarda acil randevu alınabilir. Eğer acil bir seyahatiniz söz konusu ise ve istediğiniz tarihe randevu alamıyorsanız, lütfen boş olan en yakın tarihi seçiniz ve ardından acil başvuru için gereken adımları izleyiniz. Acil başvuru talebinde bulunurken lütfen seyahatinizin neden acil olduğunu açıklayınız ve önceki randevunuzun iptal edildiğini belirtiniz. Teşekkür ederiz! ABD Vize Bilgi Servisi

Büyükelçilik’ten açıklama

Habere ilişkin resmi internet adresleri üzerinden açıklama yayımlayan ABD Ankara Büyükelçiliği iddiaları doğruladı.

Yapılan açıklama şöyle:

Türkiye’deki ABD misyonu göçmen olmayan vize işlemlerini sınırlı ölçüde olmak üzere yeniden başlatmıştır. İptal edilen randevunuzu yeniden almak ya da vize işlemlerinin durdurulmasından kaynaklanan diğer sorunlar için lütfen Göçmen Olmayan Vizeler web sayfamızı inceleyiniz.

Geçerli vizeleri olan Türk vatandaşları, ABD’ye seyahat etmeye devam edebilirler. Ayrıca Türk vatandaşları, göçmen olmayan vize başvurularını, o ülkenin vatandaşı olup olmamasına bakılmaksızın, Türkiye dışında bir ülkede de yapabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken husus; Türkiye dışında bir ülkede vize başvurusunda bulunanların, vize hizmetleri için daha önce Türkiye’de bir ücret ödemiş olmalarına rağman, yeniden vize başvurusunda bulundukları ülkede de vize başvuru ücreti ödemeleri gerekecektir.

A.B.D. Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu Konsolosluk Bölümleri’nde göçmen olmayan vize görüşmeleri sadece randevu ile gerçekleşmektedir. Bütün başvuru sahipleri www.usvisa-info.com adresindeki talimatları takip ederek randevu alabilirler.

Ne olmuştu?

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, “Gülen cemaati ile ilişkisi olduğu” iddiası ile tutuklanmasının ardından ABD, 8 Ekim’de Türkiye’den yapılan vize başvurularının süresiz olarak durdurulduğunu” duyurmuştu.

ABD’nin bu açıklamasının hemen ardından Türkiye de benzer bir açıklama yaparak, ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemlerini askıya aldığını açıklamıştı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “Bu sorunu biz başlatmadık” diyerek, “Bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri’nin ta kendisidir” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrupa işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Jonathan Cohen başkanlığındaki heyet vize krizinden önce planlanan bir ziyaret için 17 Ekim’de Ankara’ya gelmiş ve temaslarına başlamıştı.

Bu görüşme sonrası açıklama yapan Dışişleri kaynakları şu ifadeleri kullanmıştı:

ABD heyetiyle bugün Dışişleri Bakanlıkları Müsteşar Yardımcıları başkanlığında İçişleri ve Adalet Bakanlıklarımızdan temsilcilerin de katılımıyla görüşme yapılmıştır. Yapılan görüşmeler çerçevesinde vize konusunda bir an önce normale dönülmesi yönünde temasların sürdürülmesine karar verilmiştir. Adli ve güvenlik konularında bir Ortak Çalışma Komitesi kurulması konusu da bu çerçevede yapıcı şekilde ele alınmıştır.

Previous post
Yeni bir yaşam umudu: Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 22 Kasım'da başlıyor
Next post
Yüksel’de eylemlerin 363. günü: Polis 6 kişiyi gözaltına aldı