Ana SayfaKadınYargıtay ‘toplu taşıma kamusal alan değil’ dedi: Özgecan Aslan davası temyize gidecek

Yargıtay ‘toplu taşıma kamusal alan değil’ dedi: Özgecan Aslan davası temyize gidecek

HABER MERKEZİ – Özgecan Aslan davasında yargıtayın ‘cinsel saldırı’ cezasını bozmasını eleştiren avukat Sebahat Gençtarih, “toplu taşıma araçlarının kamusal alanlar arasında olmadığı” kararını temyize götüreceklerini söyledi.

Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşayan Özgecan Aslan 11 Şubat 2015 tarihinde Psikoloji bölümünde okuduğu Çağ Üniversitesi’nden çıkıp evine gitmek için bindiği minibüsün şoförü Suphi Altındöken’in cinsel saldırısına direndiği için katledilmişti.

Altındöken, babası Necmettin Altındöken ve kendisine yardım eden arkadaşı Fatih Gökçe’ye ‘adam öldürme’ suçundan verilen ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ cezaları Yargıtay tarafından onanmıştı.

Ancak Gökçe hakkında “cinsel saldırı suçundan” verilen 24 yıl hapis kararı Yargıtay tarafından bozulmuş ve Gökçe yeniden hakim karşısına çıkmıştı.

Mahkeme, Aslan’ın bindiği aracı kamusal alan saymayarak o konuda Yargıtay’ın ilamına uyulması kararını verdi ve Gökçe’yi 22 yıl 6 ay hapse mahkum etti.

Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararın 31 sayfalık gerekçesi açıklandı.

MA’ya konuşan Aslan’ın avukatlarından Sebahat Gençtarih, yerel mahkemenin Yargıtay ilamına bağlı kalarak, toplu taşıma araçlarının kamusal alan olarak sayılması kararını temyiz edeceklerini söyledi.

‘Kamusal alan kararı bir handikap’

Özgecan Aslan davasında toplu taşıma araçlarının “kamusal alan” olarak sayılmamasının bir handikap olduğunu ve bozma kararının çok gereksiz olduğunu dile getiren Gençtarih şunları söyledi:

Yargıtay, sadece Suphi Altındöken’in beyanlarıyla ‘şüpheden sanık yararlanır’ ilkesinden yola çıkarak ve minibüsün okul, hastane gibi ‘kamusal alan sayılmaması’ gerektiği yönünde bozdu. Fakat Yargıtay hiçbir dosyada uygulamadığı ‘şüpheden sanık yararlanır’ ilkesini getirip bu dosyada uygulamaya kalkıştı. Yerel mahkeme, Yargıtay’a rağmen direndi; fakat toplu taşıma araçlarının kamusal alanlar arasında olmadığı yargısına vardı.

‘Erkek yargı anlayışına karşı 25 Kasım’da alanlara’

Kadına yönelik şiddetle mücadele için öncelikle kadınlarının kendisinin farkına varması gerektiğini dile getiren Gençtarih, “Tüm kadınların kadına yönelik şiddetle mücadele etmek için 25 Kasım’da daha çok alanlara çıkması ve var olan erkek devlet, erkek yargı anlayışına karşı ortak mücadele ağları örülmesi gerekir” diyerek sözlerini noktaladı.