Ana SayfaGüncelYıldırım ve Albayrak’ın adı geçiyordu: HDP ‘Paradise Papers’ için Meclis araştırması istedi

Yıldırım ve Albayrak’ın adı geçiyordu: HDP ‘Paradise Papers’ için Meclis araştırması istedi

HABER MERKEZİ – HDP, dünyanın en güçlü ve en zenginlerinin ‘vergi cennetlerindeki’ yatırımlarına ilişkin sırlarını ortaya çıkaran “Paradise Papers” ile ilgili Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Başbakan Binali Yıldırım’ın çocuklarının ve Enerji Bakanı Berat Albayrak ve kardeşinin adı geçen kısımların araştırılmasını isteyen parti, “Türkiye’de vergiler yüzde kırka varan oranlarla artırılırken, yüksek kademedekilerin ise off-shore yatırımlar ile parayı dışarı aktardığına” dikkat çekti.

“Paradise Papers” – Paradise Belgeleri olarak adlandırılan milyonlarca yeni belge, dünyanın en güçlü ve zenginlerinin vergi cennetlerindeki yatırımlarına ilişkin sırları açığa çıkardı.

Kamuoyuna sızan belgelerden, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in bazı off-shore yatırımlarına ilişkin ayrıntılardan Başbakan Binali Yıldırım’ın oğullarının Malta’daki gemicilik şirketlerine ilişkin ayrıntılara kadar çok sayıda belge çıkmıştı.

Başbakan Yıldırım ise, Malta’da çocukları ve akrabalarına ait off-shore şirketlerin varlığını kabul ederek, “Denizcilik küresel bir iştir, bunun gizli saklı bir tarafı yok” demiş, “çocuklarının dokunulmazlığının olmadığını, her türlü soruşturmanın yapılabileceğini” söylemişti.

Belgelerde Enerji Bakanı Berat Albayrak ve kardeşinin de off-shore yatırımlarına dair bilgiler yer almıştı.

HDP’den meclis araştırması talebi

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Paradise Papers” belgelerinde adı geçen Başbakan Yıldırım’ın oğulları ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’la ilgili Meclis Araştırması talep ederek, Meclis Başkanlığı’na önerge verdi.

Yıldırım’ın “Her türlü soruşturma yapılabilir” açıklamasını hatırlatan  HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, önergenin gerekçesi hakkında şu bilgilere yer verdi:

ABD Ticaret Bakanı, Kanada Başbakanı, İngiltere Kraliçesi, Türkiye Başbakanı gibi üst düzey siyasilerin yakınlarına ait çok sayıda gizli belge ortaya çıkmıştır. Bu belgelerle ilgili Türkiye’de de ilgi çeken isimler çok sayıdadır. Geçtiğimiz yıl yayınlanan Panama Belgeleri’nde siyasetçilerle yakın teması olan çok sayıda iş insanının vergi cennetinden yararlandığı ortaya çıkmışken, bu yıl ise Başbakan’ın iki oğlu, yeğeni, dayısı; Cumhurbaşkanı’nın damadı ve aynı zamanda Türkiye Hükümeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve kardeşinin kendilerine ait şirketleri yoluyla vergi cenneti yarattığı belgelerde yer almaktadır.

Türkiye’de ekonomideki kötü gidişatı durdurmak için hükümetin vergi artırımına gittiğine işaret eden Kerestecioğlu, şunları kaydetti:

Yurttaşlar için Türkiye ‘Vergi Cehennemi’ne dönüşmektedir. Yüzde kırklara varan vergi artırımları iç kamuoyunu rahatsız ederken, Cumhurbaşkanı ve Başbakan gibi en üst temsildeki siyasetçilerin yakınlarının ‘Vergi Cenneti’ belgelerinde isimlerinin geçmesi kamuoyu vicdanını yaralamaktadır. Kamuya karşı ilk sorumluluk olan vergi ödeme yükümlülüğünün, milliyetçilikte yüksek düzeye ulaşmış bir hükümetin en üst düzeyinde off shore bağlantılara sokularak ‘Vergi Cennet’ine aktarılması bir ironidir. Aynı şekilde 5,5 TL civarında olan benzini alan yurttaş bunun yaklaşık 3,3 TL’lik kısmında vergi öderken, ülkedeki benzin fiyatlamalarından sorumlu olan Enerji Bakanı’nın vergiyi off shore bağlantılarla ülkeden çıkarması da ayrı bir ironi olarak not edilmelidir.

Önergede son olarak, “Bu kapsamda; Tüm dünyada yayınlanan ve siyasetçiler ile iş insanları arasında yaygınlaşmış vergi kaçırma olayını konu edinen Paradise Paper adlı belgelerde yer alan Türkiye ile ilgili kısımların araştırılması, doğruluğu kanıtlandığı vakitte çeşitli yaptırımların gündeme getirilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ederiz” ifadelerine yer verildi.