Ana SayfaDünyaZimbabve’de ordu yönetimi ele geçirdi: ‘Destek bulmak için darbe denmiyor’

Zimbabve’de ordu yönetimi ele geçirdi: ‘Destek bulmak için darbe denmiyor’

HABER MERKEZİ – Zimbabve’de askeri araçları sokaklara indiren ve devlet başkanının evini kuşatan ordu, devlet televizyonunu ele geçirerek bir açıklama yaptı. Bir general tarafından okunulan bildiride, ‘darbe iddiaları’ yalanlanarak “Cumhurbaşkanı Mugabe ve ailesinin güvende olduğu” ifade edildi. Bunun yanında muhalefet lideri Morgan Tsvangirai’nin eski danışmanı Alex Magaisa ise, “ordunun darbe yapmadığı yönündeki açıklamasının doğru olmadığını, destek almak için darbe kelimesini kullanmadıklarını” söyledi.

Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin yardımcısını görevden alması ve Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga’nın bu tasfiyeye karşı çıkması üzerine ikili arasında başlayan gerginlik tırmanıyor.

Bununla birlikte Zimbabve’nin başkentinin sokaklarında giderek artan sayıda zırhlı araç görüldüğü ve askerlerin stratejik noktalara yerleştirildiği yönünde haberler gelmeye başladı.

Zimbabve ordusu, sabah saatlerinde Mugabe’nin evinin etrafını sardı, bazı kaynaklar devlet başkanının gözaltına alındığını iddia etti.

Başkent Harare yakınlarında askerler tarafından 4 bomba patlatılırken, askeri araçlar da kent sokaklarına indirildi.

Bu sırada askerler devlet televizyonu da ZBC’yi ele geçirerek bir açıklama yaptı.

“Darbe değil” iddiası

Tümgeneral Sibusiso Moyo’nun okuduğu ordunun yazılı açıklamasında, “Cumhurbaşkanı Mugabe ve ailesinin güvende olduğu, bunun bir darbe olmadığı” ifade edildi.

Moyo’nun okuduğu açıklamada, “Ulusumuza ekselansları cumhurbaşkanımız… ve ailesinin güvende olduğunu ve güvenliklerinin garanti edildiğinin teminatını vermek isteriz. Bizler yalnızca, cumhurbaşkanının etrafında olan ve ülkemize hem sosyal hem de ekonomik zarar veren suçluları hedef alıyoruz. Görevimizi tamamladıktan sonra durumun da normale dönmesini bekliyoruz” denildi.

Açıklamanın ardından ülkenin Maliye Bakanı Ignatius Chombo da dahil birkaç devlet yetkilisinin gözaltına alındığı aktarıldı.

Britanya ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yetkilileri, vatandaşlarına ‘sığınak bulma’ çağrısı yaptı.

“İktidar kansız bir şekilde el değiştirdi”

İktidardaki Zanu PF partisi ise iktidarın “kansız bir şekilde el değiştirdiğini” ve Mugabe ile ailesinin iyi durumda olduğunu açıkladı.

Açıklamada, “Bu bir darbe değil, iktidarın kansız bir şekilde el değiştirmesidir. Yolsuzluğa bulaşmış sahtekarlar ve karısı tarafından kullanılan yaşlı bir adam gözaltına alınmıştır. Duyulan birkaç silah sesi de bazı sahtekarların tutuklamaya direnmesi sonucunda yaşanan ufak çatışmalardır” denildi.

 “Darbe dememeye karar verdiler çünkü öbür türlü destek bulamazlar”

Bunun yanında Zimbabve muhalefet lideri Morgan Tsvangirai’nin eski danışmanı Alex Magaisa, “ordunun darbe yapmadığı yönündeki açıklamasının doğru olmadığını” söyledi.

Magaisa, “Buna darbe dememeye karar verdiler. Çünkü darbe deseler destek bulamazlar ve bu hareket tepki çeker. Ancak otorite kurma açısından bakıldığında ise şu anda gücün ordunun elinde olduğu ve Cumhurbaşkanı Mugabe’nin sadece adının kaldığı görülüyor” dedi.

Ne olmuştu?

93 yaşındaki Mugabe, yardımcısı Emmerson Mnangagwa’yı cumhurbaşkanının halefinin kim olacağıyla ilgili tartışmalar nedeniyle geçen hafta görevden almıştı.

Bunun üzerine ülkenin Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga Salı günü bir açıklama yapmış ve Mugabe’nin Partisi Zanu-PF’deki tasfiyeleri sona erdirmeye hazır olduğunu belirtmişti.

General Chiwenga’nın olası askeri müdahale uyarısı, ordu karargahında yaptığı basın toplantısında gelmiş, Chiwenga Zanu PF’deki tasfiyelerin “net bir şekilde bağımsızlık mücadelesine katılanları hedef aldığını” söylemişti.

Açıklamayı ‘darbe tehdidi’ olarak yorumlayan iktidardaki Zanu-PF ise Genelkurmay Başkanı’nı ‘vatana ihanet’le suçlamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kemal Kurkut’u öldüren polisin tutuklanmamasına annesinden tepki
Sonraki Haber
Türkiye, küresel etkileri de olabilecek ekonomik bir açmazla karşı karşıya – George Friedman & Xander Snyder