Ana SayfaDünyaZiyaret öncesi askeri müdahale sinyali, sonrası ‘siyasi çözüm’ mesajı: Putin ve Trump’ın ortak çağrısını önemsiyoruz

Ziyaret öncesi askeri müdahale sinyali, sonrası ‘siyasi çözüm’ mesajı: Putin ve Trump’ın ortak çağrısını önemsiyoruz

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Başkanı Putin ile görüştü. Trump ile Putin’in “tüm taraflara Cenevre sürecinde aktif rol alması çağrısına” ziyaret öncesi tepki gösteren ve Afrin’e müdahalede kararlı olduklarını vurgulayan Erdoğan, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında “Sayın Putin ve Trump ile ortak yapılan açıklamayı önemsiyoruz” diye konuştu. Erdoğan, Suriye’de siyasi çözüme odaklanabilecekleri bir noktaya ulaşıldığını da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya’nın Soçi kentinde görüştü.

Soçi Devlet Başkanlığı Rezidansı’nda saat 17.20’de başlayan görüşmeye, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Ziyaretin hemen öncesinde Erdoğan, Suriye kongresine PYD’nin davet edilmesine ve Trump ile Putin’in “tüm taraflara Cenevre sürecinde aktif rol alması çağrısı” yapmasına tepki göstermiş, bir kez daha Afrin’e müdahalede kararlı olduklarını vurgulamıştı.

Ancak Erdoğan, Putin ile yaptığı görüşmenin ardından, tepki gösterdiği çağrı hakkında “Sayın Putin ve Trump ile ortak yapılan açıklamayı önemsiyoruz” diye konuştu.

Erdoğan, Suriye’de siyasi çözüme odaklanabilecekleri bir noktaya ulaşıldığını da sözlerine ekledi.


Rusya’ya ziyaret öncesi: Erdoğan’dan Putin ve Erdoğan’a tepki, yine Afrin’e müdahale sinyali


Erdoğan, açıklamasında şunları kaydetti:

Suriye’de Astana görüşmeleri ve gerginliği azaltma konusuna önemli katkılar yaptı. Gelinen noktada siyasi çözüme odaklanabileceğimiz bir noktaya ulaştık. Bu arada sayın Putin ve Trump ile ortak yapılan açıklamayı önemsiyoruz. Netice olarak Türkiye Rusya ilişkilerinin çok ileri bir seviyeye geldiğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Elbette bu seviyeyi yeterli bulmuyoruz. Ülkelerimizin ve halklarımızın her alanda güçlü iş birliği içinde olması konusunda hemfikir. Özellikle de savunma sanayisine yönelik müşterek atacağımız adımları çok önemsiyorum.

Putin: İkili ilişkiler tekrar kriz öncesi seviyeye ulaştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise başta Suriye krizinin çözümü olmak üzere bölgesel konuları ve iki ülke arası enerji ve ticaret ilişkilerini ele aldıklarını belirtti.

Putin, “İkili ilişkilerimize gelince kriz öncesi seviyesine tekrar ulaşılmıştır. Bunun en iyi göstergesi ticaretimizdir” diye konuştu.

Astana sürecine de değinen Putin, şu ifadeleri kullandı:

Tahran’a yapmış olduğum ziyaret ve görüşmeler hakkında sayın Cumhurbaşkanı’na bilgi verdim. Bu bağlamda Astana sürecinin garantörleri olarak Rusya, Türkiye ve İran olmak üzere çalışmaların başarı ile devam ettiğini söylemek istiyorum. Çalışmalar başarı ile devam edecek. Bunun sayesinde Suriye’de şiddet azaldı. BM himayesinde, diyalog oluşması için elverişli şartlar ortaya çıkmakta. Görüşmelerimiz, seri şekilde bürokrasiden uzak samimi olarak devam etmektedir.

İthalata ilişkin kalan sınırlamaların kaldırılmasına dair çalışmaların da görüşüldüğünü ifade eden Putin, “Türkiye’den tarım mahsullerinin ithalatı tekrar başlayacak” dedi ve Türkiye’de Akkuyu’nu santralinin kurulmasıyla ilgili her an çalışmaya başlanabileceğini sözlerine ekledi.

Görüşme öncesi açıklamalar

Görüşme öncesinde konuşan Erdoğan, yoğun görüşme trafiğinin iki ülke ilişkilerini güçlendirdiğini belirtti.

İkili ilişkilerin geleceğe yönelik güveni arttırdığını söyleyen Erdoğan, “Gerek bölgede ikili ilişkilerimiz, bunun yanında bölge sorunlarına yönelik dayanışmamız, geleceğe yönelik güvenimizi de artırıyor” diye konuştu.

Türkiye ile Rusya ilişkilerinin normale döndüğünü dile getiren Putin ise “Ticaret hacmimiz 8 ayda yüzde 30’dan fazla arttı” dedi.

Putin, iki ülkenin Suriye de dahil bütün konularda beraber çalıştığını belirtti.

Ne olmuştu?

Rusya ve Türkiye liderlerinin bu yılki 5. yüz yüze teması olan Soçi’deki bu görüşme, Suriye’de çatışmasızlığın kalıcı hâle getirilmesi için çabaların artırıldığı bir döneme denk geliyor.

Rus yetkililer daha önce PYD de dahil olmak üzere Suriye’deki çeşitli gruplara, resmi ismi ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ olarak belirlenen toplantı için davet göndermişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın PYD’nin kongreye davet edildiğinin açıklanması ardından bunu ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirmişti.

Kalın, Rus yetkililerin kendilerine, “kongrenin ertelendiğini ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin oluşturduğu PYD’nin bu kongreye davet edilmeyeceğini söylediğini” ifade etmişti.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı açıklama ile Kalın’ın bu ifadesini tekzip etmişti.

Lavrov, “Şu anda bu kongrenin hazırlıkları yapılıyor, onu kimse ertelemedi, kaldı ki tarihi resmi olarak açıklanmadı” demişti.

Toplantı gündemdeki yerini korurken ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yayınladıkları ortak mesajla, ‘tüm Suriyeli taraflara’ Cenevre’deki siyasi sürece aktif olarak katılma çağrısı yapmıştı.

Bunun üzerine dün İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Mabeyn Köşkü’nde Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüşen Erdoğan’ın Rusya’ya gideceği duyurulmuştu.

Previous post
Merkez Bankası anketinin dolar tahmininde büyük artış
Next post
Antalya'da hortum: 28 yaralı