Ana SayfaDünya2017 ‘kabus yılı’ oldu: Çocuklara yönelik saldırılar ‘şok edici’ seviyede

2017 ‘kabus yılı’ oldu: Çocuklara yönelik saldırılar ‘şok edici’ seviyede

HABER MERKEZİ – UNICEF’in hazırladığı rapora göre savaş ve çatışma bölgelerindeki çocuklar için 2017 yılı bir ‘kabus yılı’ oldu ve çocuklara yönelik saldırılar ‘şok edici’ bir seviyeye ulaştı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), savaş ve çatışma bölgelerindeki çocuklarla ilgili rapor hazırladı.

BBC Türkçe’nin yer verdiği rapora göre 2017 yılı çatışma bölgelerindeki çocuklar için ‘kabus yılı’ oldu.

Rapora göre çocuklara yönelik saldırılar ‘şok edici’ bir seviyeye ulaştı ve çatışmaların ortasındaki çocukların giderek daha fazla silah olarak kullanılmaya başlandığı belirtildi.

Raporda Irak, Suriye, Yemen, Nijerya, Güney Sudan ve Myanmar, uluslararası hukuka aykırı olarak çocukların çatışmanın ortasına çekildiği başlıca ülkeler arasında yer aldı.

Rapora göre çocuklar cinsel saldırı, zorla evlilik, alıkoyma ve köleleştirme gibi korkunç uygulamalara maruz kaldı. Bazı grupların çocukları kaçırarak aralarına kattığı belirtilen raporda, kurtarılan çocuklarınsa daha sonra güvenlik güçleri tarafından yeniden istismar edildiği belirtildi.

Çocukların bazıları ise yetersiz beslenme, hastalıklar, gıda ve su kıtlığı gibi savaşın dolaylı etkilerine maruz bırakıldı.

Unicef Program Direktörü Manuel Fontaine, çocukların evlerinde, okullarında ve oyun alanlarında saldırıya uğradığını söyledi.

Raporda, çatışma bölgelerinde yaşayan yaklaşık 27 milyon çocuğun da okula erişiminin engellendiğine dikkat çekildi.

2017’de çocuklara yönelik istismar ve hak ihlalleri şöyle listelendi:

Nijerya, Çad, Nijer ve Kamerun’da aktif olan Boko Haram örgütünün savaşçıları, 135 çocuğu intihar bombacısı olmaya zorladı. Bu, 2016’daki rakamın 5 katı.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 2013’teki darbeden bu yana süren mezhep çatışmalarının ortasında kalan çok sayıda çocuk tecavüze uğradı, öldürüldü ya da silahlı gruplara katılmaya zorlandı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 850 bin çocuk çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalırken, 200 kadar hastane ile 400 okul hedef alındı.

Somali’de 2017’nin ilk 10 ayında yaklaşık 1800 çocuk çatışmalara sokuldu. Güney Sudan’da ise 2013’ten bu yana silahlı gruplara katılan çocukların sayısı 19 bini aştı.

Yemen’de üç yıldır süren çatışmalar nedeniyle 5 binden fazla çocuk hayatını kaybetti ya da yaralandı. 1,8 milyon çocuk ise, yetersiz beslenme nedeniyle yaşam mücadelesi veriyor.

UNİCEF raporunda çatışma bölgelerinde taraf olan tüm hükümet ve gruplara uluslararası insani hukuk kurallarına uymaları, çocuklara yönelik şiddete acilen son vermeleri çağrısında bulundu.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan'dan KHK'leri eleştiren Gül'e tepki
Sonraki Haber
2017’nin en çok 'korsan' izlenen dizisi 'Game of Thrones' oldu