Ana SayfaBilim ve Teknoloji2017’de Türkiye’nin 10 arkeolojik keşfi

2017’de Türkiye’nin 10 arkeolojik keşfi

HABER MERKEZİ – Türkiye’de 2017 yılında birçok önemli arkeolojik keşif yapıldı. Arkeofili editörleri, 2017 yılında öne çıkan arkeolojik keşifleri seçti. İşte o 10 arkeolojik keşif…

1- Van Gölü’nün derinliklerinde Urartu kalesi

Fotoğraf: Tahsin Ceylan

Van Gölü’nde yapılan bir araştırma sırasında, gölün derinliklerinde Urartulara ait olduğu düşünülen 3.000 yıllık kale kalıntısı tespit edildi.

2- Göbeklitepe’de kafatası kültü

Fotoğraf: National Geographic

Urfa’daki 11 bin yıllık tapınak Göbeklitepe’de kazı çalışmaları sırasında parçalanmış halde binlerce insan kemiği bulundu. Bunların arasında, üzerinde kasıtlı yapılmış oluk izleri, delikler ya da aşıboyası olan kafatası parçaları da bulunuyor.

3- Burdur’da Roma imparatorluk ailelerinin mülkleri

Fotoğraf: Oliver Hülden

Burdur’daki Kibyratis bölgesinde, Antik Roma’nın imparatorluk üyelerine ve elit ailelerine ait 1.900 yıllık kırsal mülkler keşfedildi. Söz konusu kırsal mülkler, elitlerin, etraflarında daha az dalkavuk varken, pastoral bir inziva yerinde nasıl yaşadıklarını ve şarap ve çanak çömlek ihraç ederek Roma İmparatorluğu’nun Doğu’da nasıl para kazandıklarını gösteriyor.

4- Kayseri’deki tabletlerde bilinmeyen antik kentlerin yerleri

Kayseri yakınlarındaki kazılarda bulunan Bronz Çağ’a ait 12.000 tablet sayesinde, binlerce yıl önce Anadolu’da kurulmuş antik kentlerin yerleri keşfedildi.

5- İstanbul’un göbeğinde 3500 yıllık mezarlık

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bir süredir devam eden metro kazılarında, yaklaşık 3.500 yıllık mezarlık ortaya çıkarıldı. Kazılarda şimdiye kadar 35 mezar bulundu.

6- Kayseri’de bilinen en eski kısırlık teşhisi

Asurlular tarafından 4000 yıl önce çivi yazısı ile yazılmış kil tablet.

Kayseri’de bulunan ve Asurlulara ait 4 bin yıllık bir evlilik sözleşmesinin incelenmesi sonucu, tarihteki ilk kısırlık teşhisinin Anadolu’da konduğu ortaya çıktı.

7- Afyon’da deniz kavimlerini anlatan 3200 yıllık tablet

Arkeologlar 1878 yılında bulunan ve 3200 yıl önce taşa kazınan hiyeroglif yazıları deşifre etmeyi başardı. Yazıtta, Truva prensi ve arkeolojinin en büyük gizemlerinden Deniz Kavimleri anlatılıyor.

8- Ardahan’da Rus yarbayın iyi korunmuş kalıntıları

Ardahan’da apartman inşaatı için yapılan temel kazısında, 1877-1878 Osmanlı – Rus savaşına katıldığı düşünülen Rus yarbaya ait iyi korunmuş kalıntılar bulundu.

9- Hatay’da 3.000 yıllık dev kadın heykeli

 

Hatay il merkezinin kuzeydoğusunda yer alan Tell Tayinat Höyüğü’nde, antik dünyadaki kadının rolü konusundaki anlayışımızı değiştirebilecek görkemli bir kadın heykeli bulundu.

10- Konya’da geometrik mozaikli gymnasium

Fotoğraf: İHA

Konya’nın Sarayönü ilçesi Ladik mahallesindeki bir inşaat sahasında, Roma dönemine ait geometrik mozaikli muhteşem bir Gymnasium ortaya çıkarıldı.


Kaynak: Arkeofili

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan: Temennim ABD'nin başını iki elinin arasına alıp düşünmesi
Sonraki Haber
Suriye kongresi: Ankara ve Tahran'dan 'hamleler', Rusya ve PYD'den açıklamalar