Ana SayfaGüncel39 kişinin yaşamını yitirdiği Reina katliamı davasında ilk gün tamamlandı

39 kişinin yaşamını yitirdiği Reina katliamı davasında ilk gün tamamlandı

HABER MERKEZİ – 1 Ocak 2017 tarihinde gece kulübü Reina’ya yönelik düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin, aralarında saldırıyı gerçekleştiren Abdulgadir Masharipov’un da bulunduğu 51’i tutuklu 57 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Tüm müştekilerin davaya katılma taleplerini kabul eden mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi.

İstanbul Ortaköy’de 2017’nin ilk saatlerinde IŞİD saldırısının hedefi olan ve 39 kişinin yaşamını yitirdiği ünlü eğlence merkezi Reina’daki katliama ilişkin dava başladı.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki duruşma salonunda yapılan duruşmada 48’i tutuklu 51 sanık hazır bulundu.

Saldırgan Abdulkadir Masharipov savunma yapmazken; Masharipov’un eşi Zarina Nurullayeva ve iki numaralı sanık İlyas Mamaşaripov savunma yaptı. Saldırıda oğlunu kaybeden Ali Akyil, Reina’nın sahibi Mehmet Koçarslan’ın kendisine bazı videolar izlettiğini söyleyerek, “Onun anlattığı şeylerin araştırılmasını istiyorum” dedi.

“Burası şikayet yeri değil”

Savunmasını tercüman aracılığıyla yapan İlyas Mamaşaripov, Reina katliamından önce Başakşehir’deki evde Masharipov ve ailesi ile 15 gün kaldığını söyledi.

Emniyette kötü muameleye maruz kaldığını iddia eden Mamaşaripov’a mahkeme heyeti başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, “Burası şikayet yeri değil. Emniyetteki ifadeni reddediyorsan reddet. Neler olduğunu anlatabilirsin” karşılığını verdi.

Mamaşaripov da emniyetteki ifadesini kabul ettiğini belirtti.

“Eşim, saldırıdan 3-4 gün önce evden ayrıldı”

Daha sonra Abdulkadir Masharipov’un eşi Zarina Nurullayeva, Bakırköy Kadın Cezaevi’nden SEGBİS’le bağlanarak savunma yaptı.

Nurullayeva, katliamdan 3-4 gün önce eşinin “Ben gelmezsem bir arkadaşım gelecek sizi alacak. Bir eve götürecek” deyip ayrıldığını ve bir daha dönmediğini söyledi.

Saldırıyı gözaltına alındığı sırada polisten öğrendiğini öne süren Nurullayeva, “Bu ülkede yaşamayı seviyorum. Başka ülkeye gitmeyi düşünmüyorum. Tahliyemi talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Mekan sahibinin anlattıkları araştırılsın”

Bazı sanıkların savunmalarının tamamlanmasının ardından salonda hazır bulunan müştekilere söz verildi.

Saldırıda hayatını kaybeden Kerim Akyil’in babası Ali Akyil, “Oğlum kahveyi çok severdi. Bir fincan kahve alarak olay yerine gittim. Mekanın sahibi Mehmet Koçarslan oraya geldiğimi duyup beni aradı. Adalara gelmemi söyledi. Tekneyle onun yanına gittim. Bana bir şeyler anlattı, bazı videolar izletti. Onun anlattığı şeylerin araştırılmasını istiyorum. Bu olayla ilgili gerekli araştırmanın yapılmasını istiyorum. Buradaki sanıklara bakıyorum, bunlar neyi becerebilir. Lütfen bu araştırma düzgün yapılsın” diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ da “Üzüntünüzü anlıyoruz. Talepleriniz olursa bunları tabi ki de değerlendireceğiz” dedi.

Salonda bulunan tüm müştekilerin davaya katılma talebini kabul ettiklerini açıklayan mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, aralarında saldırıyı gerçekleştiren Abdülgadir Masharipov’un da bulunduğu çoğunluğu yabancı uyruklu 51’i tutuklu 57 sanık bulunuyor.

İddianamede, saldırıyı gerçekleştiren Masharipov hakkında, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçu ve olayda ölen 39 kişi için ayrı ayrı olmak üzere 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Masharipov hakkında ayrıca, “terör örgütüne üye olmak” suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar, olayda yaralanan 79 kişi için “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan bin 540 yıldan 2 bin 370 yıla kadar ve “ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçundan da 7.5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede Reina saldırısı talimatının üst düzey IŞİD mensubu, Rusya vatandaşı ‘Ebu Cihad’ kod isimli İslam Atabıev tarafından Masharipov’a verildiğinin tespit edildiği kaydediliyor.

Ne olmuştu?

İstanbul Ortaköy’de bulunan ünlü gece kulübü Reina’ya yeni yılın ilk saatlerinde 39 kişinin yaşamını yitirdiği bir saldırı düzenlenmişti.

Saldırganın Özbek asıllı Abdulgadir Masharipov olduğu belirlenmişti.

Saldırgan Masharipov İstanbul’da yakalanarak gözaltına alınmış ardından da tutuklanmıştı.

Ortaköy katliamını IŞİD üstlenmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası ortak basın toplantısı
Sonraki Haber
BM: Yemen'de en az 8 milyon kişi açlığa ‘bir adım uzaklıkta’