Ana SayfaKitapAbbas Kiyarüstemi ile Sinema Dersleri

Abbas Kiyarüstemi ile Sinema Dersleri

HABER MERKEZİ – “Arkadaşımın Evi Nerede?”, “Yakın Plan”, “Kirazın Tadı”, “Şirin”, “Sevmek Gibi” filmlerinin İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi’nin açıklık anlayışı ve yönelimini yansıtan “Abbas Kiyarüstemi ve Sinema Dersleri” isimli kitap Redingot Kitap’tan çıktı.

“Abbas Kiyarüstemi ile Sinema Dersleri” Redingot Kitap’tan çıktı.

Paul Cronin’in hazırladığı kitabın önsözü Kiyarüstemi’nin arkadaşı Mike Leigh’ye ait.

“Okuyacağınız bu kitap ne geleneksel bir röportaj kitabı ne de yönetmenlik kılavuzudur, İran sinemasının araştırması ya da Kiyarüstemi’nin filmleri üzerine bir çalışma da değildir” sözleriyle kitabı tarif eden Paul Cronin, kitabın meramına dair şunları söylüyor:

Bu metin, tekniklerin ve çalışma yöntemlerinin özü, genellikle esrarengiz olan deneyimin ruhunu yakalama çabasıdır. Birinci şahsın yani Kiyarüstemi’nin bakış açısından yazılmış bir tür metodolojiyi içeren süzgeçten geçirilmiş parçaların kurgulanması, yorumlanması ve itinayla özetlenmesidir. Kiyarüstemi’nin ustalıklı hikayecilik yaklaşımı, yaşam felsefesi ve etrafındaki dünyaya dair duygularının öznel takdirini yansıtır ve onun açıklık anlayışı ve yönelimini açıklar. Bu kitap bir yazınbilimidir, Kiyarüstemi’nin estetik duyarlılığının yönlerini ifade eden sinemanın yaratımı ve anlamı üzerine bir tezdir. En önemlisi de hoşgörülü ilkeler etrafında kurulmuş pratik bir göstergeler serisidir.

Mike Leigh ise “Abbas Kiyarüstemi ile Sinema Dersleri” kitabına şu önsözü yazmış:

Bütün bağımsız yönetmenler eşsiz olduklarını düşünmeyi sever, birçoğumuz da muhtemelen biraz öyleyiz. Ancak hiç kimse dostum Abbas Kiyarüstemi kadar eşsiz değildir.

O, en büyük yönetmenlerden biri, minimalist epiğin mucidi ve üstadı, insanlığa ait sinemayı emsalsiz bir saflık seviyesine taşımış öngörü sahibi, bizleri o parıldayan kehanetleriyle kör edici hakikatlerle derinden ve tevazuyla yüzleştiren gönülsüz öğretmen, karşısında gürültü ve neşeyle bağıracağınız kadar şaşırtıcı fikirleri ve yöntemleri hakkında coşkuyla açıklamalar yapabilen zalim bir kışkırtıcıdır.

Abbas’ın ilmi ve güçlüklerle kazanılmış ferasetinin bir kısmı tatlının içindeki meyve parçacıkları misali bu ilham veren kitapta sunulmuştur. Şahsi, pratik, profesyonel, nüktedan, duygusal, felsefi, artistik ve teknik; her biri gelecek vaat eden bir yönetmen için derinlemesine yararlı. Abbas, bizlere usul usul rehberlik ederken hakikatimizi bulabilmek için kendimizle baş başa bırakıyor. Dolayısıyla bu kitabın film literatürünün temel taşı olması muhakak.


KÜNYE

Abbas Kiyarüstemi ile Sinema Dersleri
Hazırlayan: Paul Cronin
Türkçe Çeviri: Pelin Arda
Redingot Kitap
İstanbul, Kasım 2017

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İzmir'deki Geri Gönderme Merkezi'nde bebeklere 'Yabancı Terörist Savaşçı' kodu verildi
Sonraki Haber
Financial Times: ABD'deki dava Erdoğan'la ilgili soru işaretleri yarattı