Ana SayfaGüncelABD’deki davada karar aşaması: Jürinin kararı 3 Ocak’a kaldı

ABD’deki davada karar aşaması: Jürinin kararı 3 Ocak’a kaldı

HABER MERKEZİ – ABD’de devam eden ambargo davasında iki gündür kararını açıklamayan jüri, bugün de karara varamadı. Bir sonraki toplantı 3 Ocak 2018’de yapılacak.

Rıza Sarraf’ın sanıkken tanık olduğu, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada son aşamaya gelindi.

Sarraf, diğer tanıklar ve Atilla’nın ifadelerinin ardından jürinin kararı bekleniyor.

İki gündür karar için toplanan lakin henüz bir karar vermeyen jüri, bugün üçüncü kez toplandı.

Ancak jürinin bugün de bir karara varamadığı bildirildi. Bir sonraki toplantı 3 Ocak 2018’de yapılacak.

Yöneltilen suçlamalar

Hakan Atilla’ya “ABD ve özellikle de ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak için kumpas kurma, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (International Emergency Economic Powers Act) delmek için kumpas kurma, bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma, bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma, kara para aklama ve kara para aklamak için kumpas kurma” suçlamaları yöneltiliyor.

Ceza nasıl belirlenecek?

Jürinin görevi bir sanığın suçlu olduğuna ya da olmadığına hükmettiği noktada sona eriyor.

Bu davada da jürinin yetkisi yalnızca Atilla’nın suçlu olup olmadığına karar vermeyi kapsıyor. Bu karar verildikten sonra ise hakimin görevi başlıyor.

ABD yasalarına göre ceza davası söz konusu olduğu için jürinin oybirliğiyle karar alması gerekiyor. Dolayısıyla 12 jüri üyesinden biri Atilla’yı suçsuz bulursa dava düşecek.

Jürinin suç işlendiğine karar vermesi durumunda ise çarptırılacak cezayı hakim belirliyor.

Hakan Atilla’nın jüri tarafından suçlu olmadığına karar verilmesi halinde, Atilla’nın kısa süre içerisinde tahliye edilmesi bekleniyor.

Jürinin Atilla’nın suçlu olduğuna karar vermesi halinde ise birkaç hafta içerisinde Yargıç Berman’ın ayrı bir duruşmada tarafları bir araya getirip sanığa verdiği cezayı açıklaması öngörülüyor.

Rıza Sarraf ceza alacak mı?

Bu davada ise jürinin vereceği karardan bağımsız olarak Yargıç Berman’ın her hâlükârda bir ceza duruşması yapması gerekiyor.

Bu duruşmada; Atilla suçlu bulunursa hem Atilla hem de davanın diğer ‘sanığı’ Türkiye ve İran vatandaşı iş insanı Rıza Sarraf için, suçlu bulunmazsa o zaman sadece Sarraf için ceza kararı verilecek.

Suçunu kabul eden ve savcılıkla anlaşma yoluna giderek, “tanıklık” yapan Sarraf için verilecek cezanın belirlenmesinde ise iddia makamının bildireceği görüş de rol oynayacak.

Yapılan anlaşma kapsamında, savcılığın Berman’a Sarraf’ın tanıklığının iddia makamının davasına ne kadar yardımcı olduğunu anlatarak, ceza indirimi talebi olup olmadığını aktarması bekleniyor.

Yargıç Berman’ın Sarraf ile ilgili ceza kararında savcılığın görüşünü göz önünde bulundurması öngörülüyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'den Demokratik Suriye Güçleri'ne 'destek' açıklaması
Sonraki Haber
Gazeteci Emeç’in hapis cezası onandı