Ana SayfaGüncelAbdulkadir Selvi: Rusya’nın kararı Ankara açısından sürpriz

Abdulkadir Selvi: Rusya’nın kararı Ankara açısından sürpriz

HABER MERKEZİ – Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Suriye’deki Rus askerleri için ‘kısmen çekilme’ emri vermesini değerlendirdi. Selvi, kararın Ankara açısından sürpriz olduğunu söylerken, “Rusya, Ortadoğu’dan çekilmiyor tam aksine Ortadoğu’ya yerleşiyor. İlginç olanı Türkiye, Rusya’nın Ortadoğu’ya dönüşünde teşvik edici rol oynuyor” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti öncesi Suriye’yi ziyaret etmiş, Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmüştü.

Putin yaptığı açıklamada, Suriye’deki Rus askerleri için ‘kısmen çekilme’ emri vermişti.

Hükümete yakın gazetecilerden Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bu kararı köşesine taşıdı.

Selvi, Rusya’nın Suriye’den asker çekme kararı almasının Ankara için ‘sürpriz’ olduğunu aktardı.

“Rusya, Ortadoğu’dan çekilmiyor tam aksine Ortadoğu’ya yerleşiyor” diyen Selvi, yazısında şunları kaydetti:

Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Suriye’den asker çekme kararını açıklaması “son dakika” olarak geçerken, iktidar kulisindeydim. Bakanlarla konuşma imkanım oldu. Rusya’nın asker çekme kararı Ankara açısından sürpriz olmuş. Dün geç saatlerinde gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesinden sonra iki lider Suriye ve Kudüs konusunda önemli açıklamalar yaptılar ama bu konuya değinmediler. Özellikle Putin, Suriye’nin geleceği ve Esed’le yaptığı görüşmeye değindi ancak asker çekme konusunda ayrıntı vermedi.

Hem Putin’in ziyareti hem asker çekme kararını ilan etmesi Suriye sürecinde önemli kilometre taşlarından. İç savaşın başladığı tarihten bu yana ilk kez bir devlet başkanı ziyaret etti. Ankara, Rusya’nın Tartus ve Hmeymim üssünü elinde tutmaya devam edeceği, asker çekmenin ise sembolik düzeyde kalacağı kanaatinde. Rusya, Ortadoğu’dan çekilmiyor tam aksine Ortadoğu’ya yerleşiyor. Putin’in, Mısır’ı ziyareti, Kudüs konusunda rol üstlenme çabası bunu gösteriyor. ABD’nin yanlışları Rusya’yı Ortadoğu’ya davet ediyor. İlginç olanı Türkiye, Rusya’nın Ortadoğu’ya dönüşünde teşvik edici rol oynuyor.


Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası ortak basın toplantısı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
9. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nde 40 film ücretsiz gösterilecek
Sonraki Haber
Belediyenin işten çıkardığı Mahir Kılıç bir aydır açlık grevinde