Ana SayfaGüncelAdalet Bakanlığı’na Öcalan sorusu

Adalet Bakanlığı’na Öcalan sorusu

HABER MERKEZİ – İmralı Cezaevi’nde tutulan ve kimseyle görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarını Meclis’te gündeme getiren HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, bakanlığın CPT raporunun açıklanmasına onay vermediğini hatırlatarak, Adalet Bakanlığı’na ve hükümete, “Neden CPT’nin raporlarını açıklamasına izin vermiyorsunuz?” diye sordu.

Meclis’te, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşulları gündeme getirildi.

Meclis Genel Kurulu’nda Adalet Bakanlığı bütçesi üzerine konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, konuyu gündeme getirdi.

Cezaevlerindeki yoğun hak ihlallerine dikkat çeken ve hükümetin tutumuna eleştiriler getiren HDP’li vekil, Öcalan’ın cezaevi koşullarına da değindi.

HDP’li vekil, İmralı Cezaevi’nden Türkiye’nin birçok yerine yayılan bir ‘insanlık suçu işlendiğini’ söyleyerek, bunun adının ‘tecrit’ olduğunu vurguladı.

“Yıllardır İmralı Cezaevindeki Sayın Öcalan, ailesiyle, avukatıyla, herhangi bir kimseyle görüşemiyor. Neden?” diyen soran Ayşe Acar Başaran, “İktidarın politik yaklaşımları nedeniyle ve bu peyderpey diğer cezaevlerine de yansıyor. Tecrit insanlık suçudur” dedi.

Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) 2016 yılında ve 2017 yılında Türkiye’deki cezaevleri için incelemeye geldiğini hatırlatan HDP’li vekil, bu raporların İçişleri Bakanı’nın onayı ile açıklanabildiğini belirterek, Adalet Bakanlığı’na ve hükümete seslendi:

Madem her defasında biz ‘Cezaevlerinde işkence var’ dediğimizde ‘Yok’ diyorsunuz, madem cezaevlerinde işkence yok, neden CPT’nin raporlarını açıklamasına izin vermiyorsunuz? Eğer yoksa bir işkence, bırakın, CPT gelip yaptığı gözlemleri kamuoyuyla paylaşsın.

Ne oluyor?

PKK lideri Abdullah Öcalan, tutulduğu İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde, 27 Temmuz 2011’den beri avukatları ile, 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana İmralı Heyeti üyeleri ile görüştürülmüyor.

6 Ekim 2014’ten beri de ailesi ve arkadaşlarıyla görüştürülmeyen Abdullah Öcalan, darbe girişiminin ardından yaratılan kamuoyu baskısı sonucu geçtiğimiz yılın Eylül ayında kardeşi Mehmet Öcalan’la görüşebilmişti.

PKK lideri Öcalan’la ilgili son olarak Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı bir açıklama yapmıştı.

Başsavcılık sosyal medyada bazı hesaplarca Öcalan’ın yaşamını yitirdiği yönünde yapılan paylaşımlar dolayısıyla açıklama yapma ihtiyacı duyulduğunu belirterek, Öcalan’ın yaşamını yitirdiği iddialarını yalanlamıştı.

Meclis’te bir açıklama yapan HDP’li vekiller ise İmralı’da ‘acil’ görüşme gerçekleştirilmesinin sağlanması için hükümete çağrıda bulunmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tanık kürsüsündeki Atilla: Sarraf'tan asla rüşvet istemedim, almadım
Sonraki Haber
Tahliye yok, ceza artırımı var: Gazeteci Türfent'e 8 yıl 9 ay hapis cezası