Ana SayfaEkonomiAdı konulmamış bir ekonomik kriz dönemi: ‘İnşaat sektöründe en az 300 bin kişi işsiz kalabilir’

Adı konulmamış bir ekonomik kriz dönemi: ‘İnşaat sektöründe en az 300 bin kişi işsiz kalabilir’

HABER MERKEZİ – Fiyat artışlarının etkilediği inşaat sektöründe demir fiyatlarının yüzde 60 yükselmesiyle, Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Karataş’a göre sektör durma noktasına geldi. Karataş sektörde yüzde 10’luk bir yavaşlama ile bile 300 bin kişinin işsiz kalabileceğini belirtirken, Mimar Arif İpek ise sektördeki bu daralmanın 200 yan sektörü etkileyebileceğini kaydetti ve ‘adı konulmamış bir kriz dönemi’ne geçildiğini aktardı.

Açıklanan son verilere göre sektörel ve ekonomik güven yılın en düşük seviyesine geriledi, enflasyon ise son 14 yılın zirvesine çıktı.

Türkiye’de yaşanan kur dalgalanmaları ve fiyat artışları ekonomide birçok birimi ve sektörü etkilediği gibi, özellikle de hükümetin önemine sıkça değindiği inşaat sektörünü de etkiledi.

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, sektörün içinde bulunduğu durumu Dünya gazetesinden Begün Aksoy’a değerlendirdi.

Demir fiyatlarının son bir yılda yüzde 60 arttığına dikkat çeken Karataş, sektörün durma noktasına geldiğini belirtti.

Karataş, sektörde yaşanan sıkıntıyı şu sözlerle aktardı:

Demir fiyatlarının aşırı yükselmesi maalesef sektörümüzdeki yatırımları yavaşlatmıştır. Korkumuz şudur ki, sektörümüz durabilir. Bundan endişeleniyoruz. Sektör temsilcilerimizin ve diğer birliklerimizin, zaman zaman ‘inşaatlarımıza bir süre ara verme ya da durdurma yönünde’ talepleri gelmiş olsa da, biz bunu kurumsal nitelikte yapmamıza gerek kalmadan, piyasa şartları gereği inşaatlar durma noktasına geliyor.

Karataş ayrıca sektörde yüzde 10’luk bir yavaşlamanın bile 300 bin kişinin işsiz kalmasına yol açabileceği konusunda uyardı.

‘Adı konulmamış bir kriz dönemine geçildi’

Arif İpek

Mimar Arif İpek ise MA’ya yaptığı konuya ilişkin değerlendirmede, sektörde geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 18, 2015’e göre ise yüzde 27 civarında bir daralma olduğunu aktardı.

Proje sayılarına da değinen İpek, bu alandaki daralmanın yüzde 40’a yakınlaştığını belirtti.

İpek, “Bu durumun sürmesi, Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundaki inşaat sektörüne darbe vurur” sözleriyle sektörü bekleyen tehlikenin büyüklüğüne işaret etti.

Ancak İpek’e göre inşat sektörünü bekleyen bu sorunlar, sadece tek bir sektörü etkilemeyecek.

İpek, “Bu kriz temel olarak en çok inşaat sektörü ve onun belirlediği 200 yan sektörü de etkileyecektir” dedi ve inşaat sektöründe adı konulmamış bir kriz dönemine geçildiğini kaydetti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Kaza' değilmiş: Tarama görüntüsü ortaya çıkan araç atışa hazır halde sivilleri hedef alıyor
Sonraki Haber
Ankara Valiliği'nden Demirtaş ve Yüksekdağ yasağı