Ana SayfaGüncelAKP ‘sözlü düzeltme’ ile yetindi: ‘Cezasızlık’ sadece 15-16 Temmuz’u kapsıyormuş

AKP ‘sözlü düzeltme’ ile yetindi: ‘Cezasızlık’ sadece 15-16 Temmuz’u kapsıyormuş

HABER MERKEZİ – ‘İç savaş maddesi’ olarak değerlendirilen 696 sayılı KHK’nin ‘cezasızlığı’ getiren 121. Maddesine dair AKP’den art arda ‘sözlü düzeltmeler’ geldi. AKP Sözcüsü Ünal, maddenin takdiminde yer almasa da düzenlemenin sadece 15 ve 16 Temmuz’u kapsadığını söylerken, Adalet Bakanı Gül de Ünal’ın vurgusunu yineledi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz ise “Terör bağlantısı olmayanlar endişe etmesin” dedi.

696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) yer alan ve ‘iç savaş maddesi’ olarak değerlendirilen ‘sivillere ceza muafiyeti’ne dair düzenlemeye dair AKP’den art arda açıklamalar geldi.

AKP Sözcüsü Mahir Ünal, söz konusu düzenlemenin sadece 15 ve 16 Temmuz’u kapsadığını söyledi. Ünal’ın açıklaması şöyle:

Bir şeyi netleştirelim. O ifade, 15 Temmuz 2016 tarihinde, o gece ve gecenin devamı niteliğindeki 16 Temmuz sabahıyla ilgili. ‘Bunların devamındaki eylemlerin bastırılması’ ibaresi var. 15 ve 16 Temmuz gününü ifade etmektedir. ‘Terör eylemleri’ ibaresi de; darbe teşebbüsünün terör eylemi olması hesabıyla bu ibare yazıldı. Daha sora gerçekleşen terör eylemlerini kapsamamaktır.

Bu ifade daha sonra gerçekleşen terör eylemlerini hiçbir şekilde kapsamamaktadır. O gece ve sabahında darbe girişimine karşı göğsünü siper etmiş, ülkesini çıplak elleriyle tutmuş o kahraman insanların ülkelerini korumalarından dolayı ülkelerini canları pahasına korumalarından dolayı, onlara dönük hukuki sorumluluk doğmasın diye yapılmıştır.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de, “KHK’de yer alan 121. madde ile yapılan düzenleme, sadece 15 Temmuz ve sonrasında 16 Temmuz’daki darbe girişiminin püskürtülmesiyle ilgili” dedi.

AKP’li Yılmaz ‘başka’ konuştu

AKP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz da yaptığı açıklamada düzenlemenin ‘terörle mücadeleyi güçlendirmeye yönelik olduğunu’ söylemiş ve “Terör bağlantısı olmayan vatandaşlar endişe etmesin” diye konuşmuştu.

696 sayılı KHK

Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamelerde, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 121’inci maddesi öne çıkmıştı.

15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki eylemlere müdahale eden sivillerin cezai sorumluluğunu kaldıran madde, “iç savaş maddesi” olarak değerlendiriliyor.

Söz konusu 121. madde şöyle:

Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır.

AKP’den gelen açıklamaların aksine ilgili maddede bizzat “15 ve 16 Temmuz” vurgusunun yer almadığı görülüyor.

Söz konusu maddeye dair siyasetçiler, hukukçular ve tarihçilerin değerlendirmelerine aşağıdaki bağlantıdan bakabilirsiniz:


‘Hukuksuzluktan barbarlığa’: KHK ile ‘cezasızlık’ düzenlemesine siyasetçiler, hukukçular ve tarihçiler ne diyor?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Eşini öldüren erkek JinNews muhabirlerini silahla tehdit etti
Sonraki Haber
Uzman çavuşu vuran saldırgan da uzman çavuş çıktı