Ana SayfaDünyaAlman basını: Gabriel’in Türkiye önerisi huzur getirebilir

Alman basını: Gabriel’in Türkiye önerisi huzur getirebilir

HABER MERKEZİ – Alman basını, Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel’in Brexit’in Türkiye için model olabileceği önerisini sayfalarına taşıyarak, şu yorumda bulundu: “Gabriel’in önerisi uygulanırsa, iç politikadaki gerilimde de huzura ulaşılabilir.”

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma sürecinde (Brexit) “akıllıca” bir anlaşmaya varılabilmesi durumunda bu anlaşmanın Türkiye ile işbirliğinde yeni bir model oluşturabileceğini söylemişti.

Gabriel, Ankara ile daha sıkı yeni bir Gümrük Birliği’ne gidilebileceğine işaret ederek, “Ama Türkiye’deki durum yeniden değişmediği sürece bu söz konusu olamaz” demişti.

Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin AB’ye üye olabileceğini düşünmediğini de belirten Almanya Dışişleri Bakanı, bu nedenle “daha yakın bir işbirliği için alternatif yollar aranması gerektiğini” ifade etmişti.

Gabriel’in bu önerisi Almanya merkezli yayın yapan Süddeutsche Zeitung’da (SZ) yer buldu.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre SZ, bu önerinin hayata geçirilebilmesi halinde Almanya iç siyaseti için de olumlu olabileceği değerlendirmesini yapıyor.

Gazetede yer alan yorum şöyle:

Erdoğan sonunda neredeyse tüm komşularını ve ortaklarını yitirdi. Şimdi dostu Rusya ve İran. Bu üçlü ittifakta en güçlü durumunda olmadığı da aşikar. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel bu nedenle haklı olarak yeni bir Gümrük Birliği çerçevesinde daha sıkı işbirliği önerisinde bulundu. Türkiye’nin Avrupa’da ekonomik çıkarları olduğu kesin. Bunu rehin alınan Alman vatandaşlarının en azından bazılarının ekonomik baskının ardından salıverilmesi ortaya koyuyor. Gabriel’in önerisi uygulanırsa, iç politikadaki gerilimde de huzura ulaşılabilir. Zira imtiyazlı ortaklık konsepti de esasen Angela Merkel’den çıkmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Suriye'den Erdoğan'ın "Esed bir teröristtir" sözlerine yanıt
Sonraki Haber
Avrupa Konseyi son KHK'leri incelemeye aldı