Ana SayfaEkolojiAnkara’da temizlik işçileri çöplere bırakılan kitaplarla kütüphane kurdu

Ankara’da temizlik işçileri çöplere bırakılan kitaplarla kütüphane kurdu

HABER MERKEZİ – Ankara’da Çankaya Belediyesi’nin temizlik işçileri çöpten topladıkları kitaplarla sıra dışı bir kütüphaneye imza attı. Tarihi bir binada yaklaşık 4 bin kitaptan oluşan kütüphane, işçilerin uğrak noktası olmuş durumda.

Ankara’da Çankaya Belediyesi’nin temizlik işçileri çöpleri toplarken kenara atılmış halde buldukları kitapları topladı.

İşçiler, son 7 aydır çöpten topladıkları bu kitaplarla bir kütüphane kurdu.

Belediyenin 2000 yılından bu yana Ankara’nın İmrahor Mahallesi’nde atıl halde olan tuğla fabrikasını bir buçuk yıl önce restore ederek çöp toplama şantiyesi haline getirdi.

Ardından ise 1970’lerde inşa edilen fabrikanın dış dokusu korunarak içinde belediye işçileri için berber, kuaför ve dinlenme odası gibi bölümler bulunan bir tesise dönüştürüldü.

Yaklaşık 4 bin kitaptan oluşan kütüphane de bu binada bulunuyor.

Beklentinin üzerinde bir ilgi

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün haberine göre kütüphane sorumlusu 20 yaşındaki Eray Yılmaz, kütüphane kurulduğundan bu yana 97 belediye işçisinin 2 haftalık periyodlarla kitap ödünç aldığını, bunun yanı sıra her gün en az 6 işçinin kütüphaneyi ziyaret ettiğini söylüyor:

İşçiler gün içerisinde çay ve yemek molalarında buraya vakit ayırıyorlar, kitaplarını okuyorlar. Kütüphanemizden kitap ödünç alanların sayısı da giderek artıyor, bu gerçekten bizim için mutluluk verici. Açıkçası beklentimin üzerinde bir ilgi var.

Fabrikanın restore edilmeden önceki hali

‘Burası benim için bulunmaz bir nimet oldu’

Bu işçilerden biri de sık sık kitap okumak için kütüphaneyi ziyaret eden, 1 aydır belediyede şöfor olarak çalışan Murat Serkök.

Vakit buldukça sürekli buraya geldiğini söyleyen Serkök, “Burası benim için bulunmaz bir nimet oldu. Bir an önce işim bitsin de geleyim diye can atıyorum, işin yoğunluğu üzerimden gitmiş oluyor” diyor.

‘Çöpün yanında kitap gördüğümüzde mutlu oluyoruz’

Bu işin bir parçası olmaktan mutluluk duyan temizlik işçilerinden Efe Akpınar, çöplerden kitapların toplanıp şantiyeye getiriliş sürecini şöyle anlatıyor:

Bilinçli insanlar kitapları poşet ya da çuval içerisine konteynerlerin yanına koyuyorlar. Biz de bu kitapları gördüğümüz zaman alıp aracın ön kısmına koyuyoruz. Daha sonra da burada çalışan arkadaşımıza teslim ediyoruz.

Konteyner yanına bırakılmış kitap gördüklerinde içlerine bir mutluluk doğduğunu ifade eden Akpınar, “Yeni kitapları hemen alıp kütüphanemize getirelim istiyoruz. Burayı ne kadar büyütebilirsek o kadar güzel olacak” diyor.

Halka kitap bağışı çağrısı

Çöp toplama şantiyesi işletme müdürü Emirali Urtekin de, projeyi duyan Çankaya halkının kitap bağışında bulunmaya başladığını belirtiyor.

Çankaya Belediyesi çöpten toplanan kitapları, temizliğini ve bakımı yapıldıktan sonra, civardaki ihtiyaç sahibi okullara göndermeyi de planlıyorlar.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı ile bir araya geldi
Sonraki Haber
HDP'li Önder'den Yıldırım'a 'özel' yanıtı