Ana SayfaDünyaAralarında Porsche ve Caterpillar’ın da bulunduğu büyük şirketler siyasi eylemcilerin arasına sızıyor

Aralarında Porsche ve Caterpillar’ın da bulunduğu büyük şirketler siyasi eylemcilerin arasına sızıyor

HABER MERKEZİ – Aralarında British Airways, Porsche ve Caterpillar’ın da bulunduğu büyük firmalardan bazılarının, siyasi grupların izlenmesi ve içine sızılması için özel güvenlik şirketlerine ödeme yaptığı öne sürüldü.

Britanya merkezli Guardian gazetesi bazı büyük firmaların özel güvenlik şirketlerine ödeme yaparak kendilerine karşı kampanya yürüten eylemciler hakkında bilgi topladığını ileri sürdü.

Gazete, manşetten yayımladığı haberini, iki özel istihbarat şirketinden sızdırılan yüzlerce belgeye dayandırdı.

Büyük firmaların siyasi eylemcilerle ilgili olarak özel güvenlik şirketlerine başvurmasının yaygın olduğu bildirildi.

Belgelere göre bu şirketlerin ödeme yaptığı kuruluşların faaliyetleri arasında aktivistlerin arasına casus sokmak da bulunuyor. Bu casuslar, özel toplantılardan bilgi ve özel belgeler topluyor.

Gazze’de öldürülen Corrie’nin ailesi de izlenmiş

Habere göre British Airways, Royal Bank of Scotland (RBS), Caterpillar ve Porsche bu yöntemi izleyen şirketler arasında yer alıyor.

Belgelerde, C2i International adlı güvenlik şirketinin, Caterpillar firmasına bilgi iletmek için 2003 yılında Gazze’de, İsrail ordusuna ait bir buldozeri durdurmaya çalışırken öldürülen ABD’li aktivist Rachel Corrie’nin ailesiyle ilgili bilgi topladığına dikkat çekiliyor.

Corrie ailesi, İsrail ordusunun Filistinlilerin evlerini yıkmakta kullandığı öne sürülen buldozerleri İsrail’e sattığı için Caterpillar’a savaş suçlarına iştirak davası açmıştı.

Rachel Corrie

Öte yandan belgelerde, Rachel’ın annesi Cindy Corrie’nin, bu dava sırasında yürütülen kampanya kapsamında özel bir grup içinde yaptığı telekonferans görüşmelerinin bilgileri yer alıyor.

Ayrıca gazete, 1968’den bu yana emniyetin, casusluk yapması için 1000’den fazla siyasi grubun içine 140’dan fazla polis soktuğunu, emniyet yetkililerinin açıklamasına göre ise özel şirketlerin casuslarının sayısının bu sayının üzerinde olduğunu bildiriyor.

Gazetenin konuştuğu RBS ve Porsche yetkilileri belli bir dönem söz konusu güvenlik şirketleriyle çalıştıklarını, ancak artık çalışmadıklarını belirtiyor. Caterpillar ise gazetenin sorularını yanıtlamayı reddediyor.


Bu haber, BBC Türkçe’den derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'li Önder'den Yıldırım'a 'özel' yanıtı
Sonraki Haber
Kayseri'de bir erkek eşi ve 3 çocuğunu öldürdü