Ana SayfaGüncelAtilla tanık kürsüsünde: Aslan, Sarraf’tan aldığı ödemelerin ‘üniversite için yardım amaçlı’ olduğunu söyledi

Atilla tanık kürsüsünde: Aslan, Sarraf’tan aldığı ödemelerin ‘üniversite için yardım amaçlı’ olduğunu söyledi

HABER MERKEZİ – ABD’de görülen ambargo davasının on beşinci gününde davanın tek tutuklu sanığı Mehmet Hakan Atilla ‘tanık’ kürsüsünde verdiği ifadede, ABD’nin 2012 yılında altın ticaretinin yapıldığını bildiğini ve uyarı yapmadığını aktardı. Öte yandan Atilla’nın dönemin Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’nın Sarraf’tan aldığı ödemeleri “üniversite için yardım amaçlı” olarak nitelediğini belirtmesinin yanı sıra Rıza Sarraf ile amcası arasındaki telefon görüşmesinin kaydı da mahkemeye sunuldu. Kayıtta, Sarraf’ın amcasına “Burada hukukun üstünlüğü diye bir şey yok. Burada yapmadığın bir şeyi itiraf etmelisin” dediği vurgulandı.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada Atilla ‘tanık’ kürsüsünde ifade vermeye devam ediyor.

New York’ta görülen davanın 15’inci günü Atilla’nın avukatı Cathy Fleming’in, müvekkiline Rıza Sarraf hakkında sorular sormasıyla başladı.

Rıza Sarraf veya başka bir müşteriye adresler konusunda bilgi vermediğini aktaran Atilla, Sarraf ile konuştuğunu ancak gizli kodlar kullanmadıklarını belirtti.

“Suçunu kabul ettikten sonra özgürsün”

Duruşmaya Sarraf ve amcası arasında geçen 15 Eylül 2016 tarihli bir telefon görüşmesinin Atilla’nın avukatları tarafından mahkemeye sunulmasıyla devam edildi.

Görüşmede Sarraf’ın amcasına, “Burada hukukun üstünlüğü diye bir şey yok. Burada yapmadığın bir şeyi itiraf etmelisin” dediği aktarıldı. Görüşmenin devamında şu ifadelerin kullanıldığı belirtildi:

Burada işler böyle yürüyor. Bu ülke böyle. Bak, yapmadığın bir şeyi yaptığını söylemelisin. Suçunu kabul ettikten sonra özgürsün. Olay bu, özgür kalmak. Olanları yutacaksın.

Öte yandan Atilla’nın avukatları çapraz sorgu sırasında, Sarraf’ın bu sözleri sarf ettiğini reddetmesine atıf yaparak, “Bu açıklamaları onun daha iyi bir anlaşma için yalan söylemeye hazır olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.

“Aslan’ın Sarraf’tan aldığı ödemeler ‘üniversite için yardım amaçlı'”

Duruşmayı izleyen muhabir Pete Brush, Hakan Atilla’ya, bankanın o dönemki genel müdürü Süleyman Aslan ile ilişkilerine dair sorulanları aktardı.

Attilla, Aslan’ın 17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklanıp serbest bırakıldıktan sonra kendisine, Sarraf’tan aldığı ödemelerin “üniversite için yardım amaçlı” olduğunu söylediğini öne sürdü.

Süleyman Aslan’ın Rıza Sarraf ile olan bağlantısına dair bir fikri olmadığını söyleyen Aslan, “Bizim farklı hayat görüşlerimiz vardı” ifadesini kullandı.

Hakan Atilla ayrıca Zafer Çağlayan ile ikili bir ilişkilerinin olmadığını, bankanın sosyal etkinliklerinde bir araya geldiklerini söyledi.

‘ABD’nin altın ihracatından haberi vardı, uyarı yapmadı’

Hakan Atilla’nın avukatı olan Cathy Fleming, müvekkiline, “ABD’deki ilgili kurumlardan Rıza Sarraf ile iş yapmayın” uyarısı gelip gelmediğini sordu.

Atilla bu soruya “Hayır gelmedi” şeklinde yanıt verdi ve şöyle konuştu:

Böyle bir uyarı olmadı. Hatta 2012 yılında altın ihracatı zirve yaptığında Amerikan Hazine Bakanlığı’nın bundan haberi vardı. Onlar, onun ismini yaptırım listesine ekleme gibi bir kararları olmadığını söylediler.

Altın ticaretinin nasıl yapıldığı soruldu

Atilla’ya Halkbank üzerinden altın ticaretinin nasıl yapıldığını bilip bilmediği sorulmasıyla duruşmaya devam edildi.

Ödemelerin nasıl yapıldığını kabaca bildiğini belirten Atilla, ““İranlı alıcı, İran’daki banka üzerinden talimat gönderiyor, ilgili taraf da talimatları Halkbank’a iletiyor” ifadelerini kullandı.

Atilla, belli bir zaman dilimi içerisinde ihracatçı firmanın hesabına ödemenin geçilmesinin ardından ihracatçı firmanın satış veya bu sevkiyata ilişkin belgeleri bankaya teslim etmek zorunda olduğunu anlattı.

Ayrıca bu prosedürün sadece altın ticaretinde değil, her tür mal satışında uygulandığını aktardı.


Rıza Sarraf’ın ABD’deki mahkemede verdiği ifadeler:

1. GÜN / 2. GÜN / 3. GÜN / 4. GÜN / 5. GÜN / 6. GÜN / 7. GÜN

Rıza Sarraf: Cezaevinden sonra Berat Albayrak talimat verdi, yeniden başladık

Sarraf’tan sonra kürsüdeki ikinci tanık: Ali Babacan yaptırımların göz göre göre delindiğini söylüyordu


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şırnak’ta polis aracı 4 yaşındaki çocuğu ezdi
Sonraki Haber
Halkın Hukuk Bürosu'na operasyon: Biri avukat 3 kişi gözaltına alındı