Ana SayfaGüncelAvukatların tüm talepleri reddedildi: Baluken’e tahliye yok

Avukatların tüm talepleri reddedildi: Baluken’e tahliye yok

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili İdris Baluken’e tutuklu yargılandığı davada tahliye çıkmazken, Avukat Mesut Beştaş, “Biz bu insanları tutuklu bırakmaya devam ederek ülkede yaşayan milyonların barış umuduna zarar veriyoruz” diye konuştu. Avukatların tüm taleplerini reddeden mahkeme, duruşmayı 4 Ocak 2018’e erteledi.

Geçtiğimiz yıl 4 Kasım’da tutuklanan, 30 Ocak’ta tahliye edilen, savcılığın itirazı üzerine ameliyat olduğu hastaneden taburcu edildiği 17 Şubat’ta yeniden tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken hakkında açılan davanın 6’ncı duruşması Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmayı, HDP milletvekilleri Leyla Birlik, İmam Taşçıer, Ziya Pir ve Nimetullah Erdoğmuş, Baluken’in yakınları, HDP, DBP ve DTK yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş izledi.

Duruşma salonunda yer kalmadığı için davayı izlemek için gelen yurttaşların çoğu salona alınmadı.

Duruşmada 3 ayrı suçlamadan “ağırlaştırılmış ömür boyu hapis” ve 15 yıla kadar hapis ile yargılanan Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ndeki Baluken’in, SEGBİS ile ifade vermeyeceği, mahkeme salonunda savunma yapmak istediğine dair verdiği dilekçesi okundu.

Duruşma savcısı, bir önceki duruşmada açıkladığı mütalaasını tekrar ederek, üzerine atılı suçun vasfı ve mahiyeti, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağını ileri sürerek, Baluken’in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

‘Savcı, yok hükmüne dayalı bir şeyden dolayı ceza istiyor’

Ardından söz alan Baluken’in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, Marmara Üniversitesi Öğretim görevlisi ve Venedik Komisyonu üyesi Osman Can’ın milletvekillerinin yasama dokunulmazlığı konusunda hazırladığı hukuki mütalaayı mahkemeye sundu.

Yalçındağ, “Bir tane Anayasa’nın 83/1 maddesi var, hepimizi bağlıyor. Dolayısıyla böylesi lehe bir delil durumu göz ardı edilmeksizin yapılan mütalaayı kabul etmiyorum” dedi.

Dava dosyasında toplanan 15 klasördeki delillerin müvekkilinin lehine olduğuna dikkat çeken Yalçındağ, “Defalarca müvekkile ait Facebook hesabı yoktur diyoruz. Yok hükmüne dayalı bir şeyden dolayı savcılık ceza istiyor” diye konuştu.

‘Hukuka döndüğümüzde tahliye kararını göreceğiz’

HDP milletvekillerinin tutuklu yargılandığı 13 aylık süreçte “inanılmaz bir hukuk fecaati” yaşadıklarının altını çizen Yalçındağ, “Biz bu insanları tutuklu bırakmaya devam ederek aslında bu ülkede yaşayan milyonların barış umuduna, adalet inancına, vicdanına zarar veriyoruz” dedi.

Yalçındağ, “Hukuk dışı sürece son verilerek müvekkilin tahliyesini talep ediyorum” sözlerini kaydetti.

Ardından konuşan Avukat Mesut Beştaş ise hakim ve savcıların milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığını hiçe sayarak milletvekillerinin kürsüde yaptığı konuşmaların yargılama konusu yapılmasını eleştirdi.

Beştaş, “Hukuka döndüğümüzde tahliye kararını göreceğiz. Hukuka hizmet etmeyen bu durumu ortadan kaldıralım” diye konuştu.

Avukatların talepleri reddedildi

Savunmaların ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme kararını açıkladı.

Mahkeme, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, somut delillerin bulunması, tutuklukta geçirdiği süre, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı iddiasıyla Baluken’in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme, avukatların yargılamanın genişletilmesi ve bazı delillerin toplanması yönündeki bütün taleplerini reddederek, avukatların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlayıp sunmaları için duruşmayı 4 Ocak 2018’e erteledi.

Baluken’in 47 yıla kadar hapsi istenmişti 

Duruşma savcısı, 27 Eylül’de görülen duruşmada açıkladığı mütalaada, Baluken’in katıldığı basın açıklaması ve yürüyüşler, yaptığı açıklamalarda “Örgüt üyeliği”, 5 kez ayrı ayrı “Örgüt propagandası yapmak” ve 4 kez ayrı ayrı “Toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etmek” suçlarını işlediğini ileri sürerek, toplam 11 yıldan 47 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını istemişti.


 

Yüksekdağ’a tahliye yok, duruşma 20 Şubat 2018’e ertelendi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yüksekdağ'ın tutukluğuna devam kararı
Sonraki Haber
Erdoğan'dan Kudüs için uyarı ve çağrı