Ana SayfaGüncelAYM HDP’li Bilgen’in yalnızca tutuklanmasında ‘ihlal’ buldu

AYM HDP’li Bilgen’in yalnızca tutuklanmasında ‘ihlal’ buldu

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, HDP milletvekili Ayhan Bilgen hakkındaki kararını açıkladı. Mahkeme Bilgen’in yalnızca tutuklanması ile ilgili ihlal buldu. Kararda Bilgen’e 20 bin TL tazminat ödenmesine hükmedildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) HDP Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen’in tutukluluk nedeniyle yaptığı başvuruyu karara bağladı.

Mahkeme Bilgen’in yalnızca tutuklanması ile ilgili ihlal buldu.

Mahkeme Bilgen’in başvuruda belirttiği diğer itirazları ise ‘incelemeye gerek görmedi’.

Kararda şu ifadeler yer aldı:

Suça konu çağrının yapılmasının kararlaştırıldığı iddia edilen MYK toplantısında çağrının yapılmasına karar verildiği sırada başvurucunun da hazır bulunduğuna ve bu çağrının başvurucu tarafından sahiplenildiğine , dolayısıyla çağrının başvurucunun iradesi doğrultusunda yapıldığına dair soruşturma makamlarının somut olgulara dayalı bir tespiti bulunmamaktadır. Nitekim ilk kez tutuklamaya sevk edildiğinde başvurucunun tutuklanması talebini reddeden Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hakimliği de 29/1/2017 tarihli kararında benzer yönde gerekçelere yer vermiştir (bkz. § 30). Soruşturma makamlarının aksi yöndeki değerlendirmelerinin dayanağı olan haber metninde ise çağrı yapılmasına karar verildiği sırada başvurucunun MYK toplantısında hazır bulunduğuna ilişkin bir ibare bulunmamaktadır (bkz. §§ 35, 39).

Bu itibarla eldeki belgelere göre somut olayda “suç işlendiğine dair kuvvetli belirti”nin soruşturma makamlarınca yeterince ortaya konulamadığı sonucuna varılmıştır.

Anayasa Mahkemesince varılan bu sonuç karşısında tutuklama nedenlerinin bulunup bulunmadığının, tutuklamanın ölçülü olup olmadığının ve tutuklamanın hukuki olmadığına yönelik başvurucunun diğer iddialarının ayrıca incelenmesine gerek görülmemiştir.

Son olarak tutuklama süreci ve eldeki belgeler dikkate alındığında somut olayda başvurucunun Anayasa’da öngörülen amaç dışında siyasi saikle tutuklandığına ilişkin şikayetinin yeterli temelinin bulunmadığı değerlendirilmiştir.

Açıklanan nedenlerle Anayasa’nın 19. maddesinin üçüncü fıkrası bağlamında kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.

Diğer taraftan başvurucu -Anayasa Mahkemesinin bazı kararlarını emsal göstererek- tutuklanması nedeniyle seçilme hakkının doğrudan sonucu olan yasama faaliyetine katılmasının engellendiğini, siyaset yapamaz hale geldiğini belirterek kişi hürriyeti ve güvenliği hakkıyla bağlantılı olarak seçilme hakkının da ihlal edildiğini ileri sürmüştür. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun temel şikayetiyle ilgili olarak kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği sonucuna varmıştır. Bu nedenle somut olayın koşulları dikkate alınarak başvurucunun seçilme hakkının ihlal edildiği iddiasının ayrıca incelenmesi gerekli görülmemiştir.

‘Kararın gerekçesi diğer vekillerin faydalanamayacağı şekilde sınırlı’

Kararla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan avukat Ramazan Demir ise “AYM tutuklu olmayan Ayhan Bilgen’in yalnızca tutuklanması ile ilgili ihlal buldu. Karar gerekçesi diğer vekillerin faydalanamayacağı şekilde sınırlı ve kısaca yazılmış” ifadelerini kullandı.

AYM bugün tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yaptığı bireysel başvuruyu 14 ay sonra görüşerek reddetmişti.


14 ay sonra karar verildi, sonuç yok: AYM’den Demirtaş’ın başvurusuna ret


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Barış İmzacılarının Davaları | Prof. Dr. Kaboğlu: Devlet olarak göreviniz öldürmek değil, yaşamı korumak
Sonraki Haber
Gözaltındaki gazeteci Taşkın’ın dosyasına ‘kısıtlılık kararı’