Ana SayfaGüncelAYM kararı: AKP’li Metiner’e ‘siyaseten dönek’ demek ifade özgürlüğü

AYM kararı: AKP’li Metiner’e ‘siyaseten dönek’ demek ifade özgürlüğü

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, AKP’li Mehmet Metiner’e siyaseten “dönek” ifadelerini kullanan gazeteci hakkında tazminata hükmedilmesini “ifade ve basın özgürlüğü ihlali” olarak kabul etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Adıyaman’da gazetecilik yapan Hacı Boğatekin’in AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner hakkında kaleme aldığı yazısında siyaseten “dönek” ifadesini kullandığı için verilen tazminat cezası kararını “basın ve ifade özgürlüğü ihlali” olarak değerlendirdi.

MA’dan Hayri Demir’in haberine göre Metiner tarafından Boğatekin’e tazminat davası açıldı ve Boğatekin’in 3 bin 500 TL tazminat ödemesine karar verildi.

Aynı zamanda köşe yazısında yer alan bazı ifadelerin “hakaret” niteliğinde olduğunu ileri sürerek suç duyurusunda Metiner’in bu başvurusu da davaya dönüşerek, Boğatekin hakkında Gerger Sulh Ceza Mahkemesi’nde açılan davada hüküm verildi.

Ancak bu karar, “Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun” kapsamında kalması nedeniyle ertelendi.

Boğatekin, kararın ardından konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Anayasa Mahkemesi Boğatekin’in başvurusuna ilişkin, köşe yazısı nedeniyle aleyhe tazminata hükmedilmesini, ifade ve basın özgürlüklerinin ihlali olarak değerlendirdi.

AYM, kararında Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verdi:

Halka mal olmuş bir kişi olan müşteki için kabul edilebilir eleştiri sınırları, sıradan bir kimse ile karşılaştırıldığında daha geniştir. Rahatsız edici de olsa siyasilere ve tanınmış kişilere ilişkin yapılan bilgilendirme ve eleştirilerin cezalandırılması ‘caydırıcı etki’ doğurarak toplumdaki ve kamuoyundaki farklı seslerin susturulmasına yol açabilir. Mahkemelerin gerekçeleri, başvurucunun ifade ve basın özgürlüklerine yapılan müdahale için yeterli ve ilişkili sayılamaz. Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.

AYM, kararında başvurucu Boğatekin’e 3 bin 600 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan'dan CHP'li belediyelere operasyon sinyali: Daha çok şeyler gelecek
Sonraki Haber
Tanık kürsüsündeki Atilla: Sarraf'tan asla rüşvet istemedim, almadım