Ana SayfaGüncelAYM’den eylemlere ilişkin üç düzenlemeye iptal: ‘Yollar yasaklanamaz, gösteriler gece de yapılabilir’

AYM’den eylemlere ilişkin üç düzenlemeye iptal: ‘Yollar yasaklanamaz, gösteriler gece de yapılabilir’

HABER MERKEZİ – AYM, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’nın eylemleri sınırlandıran üç düzenlemeyi iptal ederek, toplantı ve gösterilerin gece yapılabileceğini ve yolların yasaklanmayacağını vurguladı. Ayrıca gösteri ve toplantıların, “vatandaşın günlük yaşamını zorlaştırmayacak” şekilde yapılması şartını bu yönde bir ölçüt bulunmadığı gerekçesiyle iptal etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’nın eylemleri sınırlandıran üç önemli düzenlemeyi iptal etti.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre “genel yollar” üzerinde toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılamayacağı, gösterilerin “vatandaşın günlük yaşamını zorlaştırmayacak şekilde” ve “güneş batmadan önce dağılacak şekilde” yapılması şartlarının iptaline karar verildi.

‘Gece de olur’

AYM, “vatandaşın günlük yaşamını zorlaştırmayacak” şekilde yapılması şartını iptal etmesinin gerekçesi olarak, gündelik yaşamın etkilenme boyutuna yönelik bir ölçüt bulunmadığını gösterdi ve düzenlemenin neden olduğu durumu şu sözlerle aktardı: “Kurul bu haliyle demokratik toplumda hoşgörüyle karşılanması gereken birtakım zorluklar gözetilerek toplantı ve gösteri yürüyüşünün sınırlandırılmasına da imkân tanımaktadır.”

Öte yandan hava kararmadan eylemlerin dağılma zorunluluğuna ilişkin yasağın da demokratik bir toplumda gerekli olmadığını belirten AYM, söz konusu toplantı ve gösterilerin gece de sürdürülebileceği notunu düştü.

‘Yollar yasaklanamaz’

AYM’nin bir diğer kararı ise “genel yollar” üzerinde toplantı ve gösteri yapılabileceği yönündeydi.

“Genel yollar” üzerinde toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılamayacağına ilişkin ilgili düzenlemenin iptalinin gerekçesinde, “Toplantının yapılacağı mekânın belirlenmesinde, o mekânı kullanacak olan diğer bireylerin hak ve özgürlüklerine mutlak bir üstünlük tanınması durumunda, sadece şehir merkezlerinden uzak yerler toplantı yeri olarak belirlenir” ifadeleri kullanıldı ve bu durumun gösteri hakkını kullanacak yurttaşlarda mağduriyet yaratacağı vurgulandı.

Karara kavuşturulan maddeler, CHP ve o dönem Marmaris’Te hakim olan Defne Bülbül tarafından AYM’ye taşınmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yasaklı dönemde yıkılmıştı: Yüksekova’da dayanışmayla 1348 ev inşa edildi
Sonraki Haber
RTÜK'te AKP’li üyeler 'Şortlu çocuk tahrik eder' dedi, muhalefet ‘Pedofili misiniz?’ diye sordu