Ana SayfaÇalışma YaşamıBarış imzacılarının davası: Beraat talebi reddedildi, duruşmalar ertelendi

Barış imzacılarının davası: Beraat talebi reddedildi, duruşmalar ertelendi

HABER MERKEZİ – Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisinin imzacılarından 34 akademisyen, İstanbul Adliyesi’nde 34 ayrı duruşmada hakim karşısına çıkıyor.

Çatışmaların son bulması ve barış müzakerelerinin başlaması için Ocak 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza atan Barış İçin Akademisyenler’den 150’yi aşkın akademisyenin haklarında açılan davalar görülmeye devam ediliyor.

Duruşma öncesi: ‘Barış dedik ve barıştan yana tutum aldık’

Haklarında dava açılan 34 akademisyenin İstanbul 32, 33 ve 34’üncü Ağır Ceza Mahkemeleri’nde görülecek duruşmaları öncesi akademisyenler ile meslek ve sivil toplum örgütleri açıklama yaptı.

Açıklamada ilk olarak konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Raşit Tükel, barış talebinin altına imza attıktan sonra açıkça hedef haline getirildiklerini belirterek, “Yargılanmak istenenler barış bildirisine imza atanların dışında barış talebinde bulunan herkestir. Üniversiteyi üniversite yapan temel değerlerden biri bilimsel özgürlüklerin güvence altına alınmasıdır. Şiddet çağrısı olmayan her akademisyen düşüncelerini açıklayabilmeli ve baskılara da maruz kalmaması gerekir. Bunlar akademisyenlerin de temel görev alanıdır” dedi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez, “Bu memlekette sulh ve demokrasi istedikleri için okur yazarlara soruşturmalar açılıyor. Bana doğru yolu gösteren birikimli insanlara huzurunuzda minnettarlığımı iletiyorum” ifadelerini kullandı.

SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara ise akademisyenlerin yargılandığı davayı “utanç davası” olarak nitelendirerek, şunları söyledi:

Bugün burada barış istediğimiz için yargılanıyoruz. Bugün sağlıkçı akademisyenler de yargılanıyor. Öğrencilere ölüm ile yaşam arasında ki ince çizginin savaş olduğunu anlatırlar. Savaşın olduğu yerde sağlıktan söz edilemez o yüzden de barış dedik ve barıştan yana tutum aldık. Buradaki sağlıkçılar savaşın yerine barıştan tutum almasalardı; inanın ki bu toplum mahkum olurdu. Birileri suç işleyemeye devam edecek ama biz bu suça ortak olmayacağız. Bu ülkenin başı dik onurlu insanları oldukça akademisyenleri yargılayanlar da tarihin çöplüğündeki yerini almaya devam edecek.

İlk duruşma ertelendi

İlk olarak Galatasaray Üniversitesi’nden Seçkin Sertdemir’in duruşması görüldü. İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Sertdemir katılmazken, avukatı hazır bulundu.

Müvekkilinin yurtdışında olduğunu dile getiren avukat, süre talep etti. Mahkeme heyeti, Sertdemir’in ya ara duruşmada ya da bir sonraki duruşmada hazır edilmesi yönünde karar vererek, duruşmayı 31 Ocak 2018’e erteledi.

Davaların birleştirilme talebi reddedildi

Ardından Galatasaray Üniversitesi’nden Eda Aslı Şeran’ın duruşması başladı. Şeran ve avukatının hazır bulunduğu duruşma, kimlik tespitiyle başladı. Duruşmada ilk olarak söz alan Avukat Perihan Meşeli, “Bütün iddianameler kopyala yapıştır şeklinde hazırlanmıştır” dedi.

Mahkeme başkanının sık sık Meşeli’nin sözlerini keserek, “Savunma yapıyorsunuz” demesi ise dikkat çekti.

Müvekkili hakkında beraat talebinde bulunan Meşeli, “Beraat kararı verilmediği takdirde ise barış bildirisine imza attıkları için yargılanan Esra Mungan, Muzaffer Kaya, Meral Camcı ve Kıvanç Ersoy’un davasıyla birleştirilmesini talep ediyoruz” dedi. İddia makamı ise beraat talebinin reddini istedi.

Mahkeme heyeti, “Sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti dikkate alınarak derhal beraat talebinin reddine, birleştirme talebinin ise sanığın savunması alındıktan sonra değerlendirilmesi” yönünde karar verdi.

Mahkeme, savunmaların hazırlanması için duruşmayı 31 Ocak 2018 erteledi.

‘İddianameler tektir sadece isimler değişmiş’

Şeran’ın ardından İstanbul Üniversitesinden Yusuf Doğan Çetinkaya’nın duruşmasına geçildi. Çetinkaya ve avukatları duruşmada hazır bulundu. Kimlik tespiti başlayan duruşmada söz alan Avukat Sevgi Epçeli Arslan, müvekkilinin beraatını istedi ve “İddianameler tektir sadece isimler değişmiştir. 13 Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyayla birleştirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, kararında suçun vasıf ve mahiyetini göz önüne alındığında derhal beraat talebinin reddine ve birleştirmeye yönelik talebin savunma alındıktan sonra değerlendirilmesine karar verdi.

Avukatların süre talebinde bulunması üzerine mahkeme heyeti bu duruşmayı da 31 Ocak 2018 tarihine erteledi.

Seçkin Sertdemir, Eda Aslı Şeran ve Yusuf Doğan Çetinkaya’nın ardından ise İstanbul Üniversitesi’nden Ahmet Bekmen ve İrfan Keleşoğlu ile Galatasaray Üniversitesi’nden Feyza Ak Akyol duruşmaları görüldü.

Ayrı ayrı görülen duruşmalarda avukatların süre talep etmesi üzerine mahkeme heyetleri, bu duruşmaları da 31 Ocak 2018’e erteledi.

13. Ağır Ceza’dan dosya istenmesine karar verildi

Akyol’un ardından İstanbul Üniversitesi’nden Hülya Kirmanoğlu’nun dava duruşması görüldü.

Kirmanoğlu ve avukatının hazır bulunduğu duruşma, kimlik tespiti ile başladı. İddianamenin okunması ardından Kirmanoğlu’nun avukatı Aynur Tuncel Yazgan, yargılamalarda bir uygulama hatası olduğunu düşündüğünü ve savunmalar alınmaksızın beraat istemediğini beyan etti.

Yargılamanın 301. Madde sebebiyle duraklatılmasının da sorgulamalar sonrasında olması gerektiğini belirten avukatı Aynur Tuncel Yazgan, mahkemeden 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava dosyasını okumasını ve 301. Madde konusunda karar vermesini istedi.

Mahkeme Heyeti, 13 Ağır Ceza Mahkemesi’ne müzekkere yazarak, dava dosyaları, iddianame, soruşturma zabıtları ve Adalet Bakanlığı’ndan izin istenilmesine ve sonuçlarına dair evrakın UYAP üzerinden mahkemeye gönderilmesinin istenmesine karar verdi.

Süre talebini de kabul eden mahkeme, bir sonraki celseyi 8 Şubat 2018’e erteledi.

İlkay Yılmaz’ın duruşması 31 Ocak 2018’e ertelendi

Bu duruşmanın ardından da İstanbul Üniversitesi’nden İlkay Yılmaz’ın yargılamasına geçildi. İlkay Yılmaz’ın katılmadığı duruşmada avukatı Benan Molu hazır bulundu. Molu, dosyanın birleştirilmesini ve savunma için süre talep etti.

Mahkeme heyeti ise davanın derhal beraat yönündeki talebinin reddine, birleştirme yönündeki talebi ise savunma alındıktan sonra değerlendirilmesine karar vererek, duruşmayı 31 Ocak 2018’e erteledi.

Durak, Aksakallı ve Nüfusçu’nun duruşmaları 8 Şubat 2018’e ertelendi

Bu duruşmanın akabinde ise İstanbul Üniversitesi’nden Haydar Durak’ın dava duruşmasına geçildi.

Avukat Meriç Eyüboğlu, müvekkili hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep etti.

İddia makamı ise, derhal beraat kararı verilmesi gereken durumların delil değerlendirmesi ve sanık savunması yapılmadan değerlendirilemeyeceğini belirterek, talebin reddini talep etti. Dosyaların birleştirilmesi talebini ise mahkeme heyetinin inisiyatifine bıraktı.

Derhal beraat talebini ret eden mahkeme heyeti, sanıklar müdafilerin birleştirmeye yönelik taleplerinin sanık savunması alındıktan sonra değerlendirilmesine karar verdi.

Avukatların savunma için süre talebinde bulunması üzerine mahkeme heyeti, Durak’ın duruşmasını 8 Şubat 2018’e erteledi.

İstanbul Üniversitesi’nden Fatma Nihan Aksakallı’nın duruşması da kimlik tespiti ile başladı. Aksakallı ve avukatlarının katıldığı duruşmada, iddianame okundu. Avukatlar davanın derhal düşmesini, aksi durumda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava ile birleştirilmesini istedi. Mahkeme ise beraat kararını ret edip, duruşmayı 8 Şubat 2018’e erteledi.

Aksakallı’nın ardından Galatasaray Üniversitesi’nden Gözde Aytemur Nüfusçu’nun duruşması görüldü. Nüfusçu’nun hazır bulunduğu duruşma, kimlik tespiti ile başladı. Avukatlar bu duruşmada bir önceki duruşmalarda yapmış oldukları talepleri sıraladı. Avukatların taleplerini ret eden mahkeme, duruşmayı 8 Şubat 2018’e erteledi.

Bugün hakim karşısına çıkacak isimler

  • 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak olan akademisyenler şunlar: Galatasaray Üniversitesi’nden Zübeyde Gaye Çankaya Eksen, Nazlı Ökten Gülsoy, Füsun Üstel; İstanbul Üniversitesi’nden, Aylin Altınay Cingöz, Aslı Aydemir İnönülü, Sezen Çilengir, Ayten Alkan, Erhan Keleşoğlu, Ayşe Rezan Tuncay, Ezgi Pınar, Şahika Yüksel.
  • 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak olan akademisyenler şunlar: Galatasaray Üniversitesi’nden Seçkin Sertdemir, Eda Aslı Şeran, Gözde Aytemur Nüfusçu, Feyza Akyol; İstanbul Üniversitesi’nden Yusuf Doğan Çetinkaya, Ahmet Bekmen, Hülya Kırmanoğlu, İrfan Keşoğlu, İlkay Yılmaz, Hayear Durak, Fatma Nihan Aksakallı.
  • 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak olan akademisyenler şunlar: Galatasaray Üniversitesi’nden Doğu Tokgöz, Cem Özatalay, Ozan Çağlayan, Burcu Konakçı, Seçil Doğuç Ergin, Fatmagül Karagöz; İstanbul Üniversitesi’nden Pınar Saip, Özgün Akduran, Raşit Tükel, Murat Birdal, Adalet Aladağ, Rukiye Nurten Ömeroğlu.

5 Aralık | Barış imzacılarının davası: ‘Derhal beraat’ talebi reddedildi, duruşmalar ertelendi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
FHKC'den Kudüs açıklaması
Sonraki Haber
Zanzibarlı Himid, Turner Prize'ı kazanan ilk siyah kadın oldu