Ana SayfaÇeviri‘Barış umudu yok edilmiş olur’: Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacak mı?

‘Barış umudu yok edilmiş olur’: Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacak mı?

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak resmen tanımaya hazırlandığına ilişkin haberler geliyor. Filistin ve Arap dünyası, böyle bir kararın bölgede gerilimi tetikleyebileceği ve barış umutlarını sonlandırabileceği uyarısında bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın damadı olan Ortadoğu Barış Elçisi Jared Kushner, Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyıp tanımamaya karar vermeye çalıştığını söyledi.

Trump’ın Çarşamba günü Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan edeceğine ilişkin haberleri yalanlamayan Kushner, “Başkan kararını verecek” dedi.

Jared Kushner

Uzun zamandır süren İsrail-Filistin anlaşmazlığında, Kudüs’ün statüsü en çok tartışılan konulardan biri olarak öne çıkıyor.

ABD de dahil olmak üzere uluslararası toplulukların çoğu, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğunu resmi olarak tanımıyor. Ülkeler, bu sorunun müzakereler sonucu elde edilecek nihai statü ile sonlanabileceği konusunda ısrar ediyor.

Ancak ABD cephesinde, Kudüs’ün resmi olarak tanınmasına ilişkin soruların merkezinde ABD Elçiliği yer alıyor.

Yabancı elçiliklerin tamamı Tel Aviv’de olmasına rağmen ABD Başkanı Trump’ın, bugün Amerikan Elçiliği’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasını 6 ay erteleyen kararnameyi imzalayıp imzalamayacağına karar vermesi gerekiyor.

Bozdağ’dan açıklama: Bölgeyi yeni felaketlere sürükler

Bakanlar Kurulu sonrasında konuşan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ABD’nin gündemindeki bu kararı değerlendirdi.

Kudüs’ün başkent olarak ABD nezdinde ilanı için “Bölgeyi yeni felaketlere sürükler” diyen Bozdağ, Türkiye’nin 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti kurulmasını desteklemeye devam ettiğini ifade etti.

Hükümet Sözcüsü, “Oldu bittilere karşı Türkiye’nin ‘evet’ demesini kimse Türkiye’den beklememelidir” dedi.

Arap Ligi Lideri: İstikrara yönelik tehdit

ABD’de bu gelişmeler yaşanırken, Arap Ligi’nden yapılan açıklamada konunun yakından takip edildiği bildirildi.

Arap Ligi Lideri Abul Gheit, Trump’ın böyle bir adım atması durumunda Ortadoğu ve tüm dünyada istikrara yönelik tehdit oluşacağı konusunda uyarıda bulundu.

Gheit, son olarak bu yönde bir karar alınırsa, Filistin ve Arap liderlerin ortak bir tavır takınacağını ifade etti.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi de Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanıması durumunda ABD’yi “büyük sonuçları” olabileceği konusunda uyardı.

Hamas’tan açıklama

Filistin, karara karşı çıkmaları için bölge liderleriyle görüşmeler yürütürken, Hamas da yeni bir intifada başlatabileceklerini ifade etti.

Hamas yayımladığı bir açıklamada, Filistin lideri Mahmud Abbas ile Hamas lideri İsmail Haniye’nin Pazar akşamı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve iki tarafın da ABD politikasında bir değişikliğe karşı olduklarını kaydetti.

Abbas’ın yardımcısı da “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması, barış sürecinin -böyle bir şey varsa- tamamiyle yok edilmesi anlamına gelir” diye konuştu.

Öte yandan Filistin lideri Mahmud Abbas’ın ofisi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gibi liderlerle telefon görüşmeleri gerçekleştirdiğini açıkladı.

Kudüs’ün statüsü ve ABD’de 22 yıldır ertelenen yasa

1967 yılında yapılan “Altı Gün Savaşı”nın ardından İsrail, Kudüs’ün Arap ağırlıklı doğu bölümünü ele geçirmiş ve sonrasında ilhak etmişti.

İsrail şehrin her iki tarafının “bölünmez” başkenti olduğunu iddia ederken, Filistin, onlara sözü verilen devletin başkenti olarak kentin doğu bölümünü istiyor ve İsraillilerin bu bölgede egemenlik kurmasına sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Barack Obama, Bill Clinton ve George W. Bush

ABD Kongresi ise 1995 yılında aldığı kararla Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğunu kabul etmiş, elçiliğin Kudüs’e taşınması gerektiği yönünde karar almıştı.

Ancak 1995’ten beri göreve gelen her ABD Başkanı (Bill Clinton, George Bush ve son olarak Barack Obama), “ulusal güvenlik” nedeniyle bu kararı ertelemişti.

Bu yüzden bu yasa resmi olarak hiçbir zaman yürürlülüğe girmemişti.

Ancak diplomatlara ve gözlemcilere göre, Trump Çarşamba günü yapacağı konuşmada, İsrail’in başkentini Kudüs olarak tanınmasına destek verdiğini açıklayabilir.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bir köyün geçmişi baraj altında: Aileler mezarlık ziyareti için suların çekilmesini bekliyor
Sonraki Haber
Mersin'de kaçırılan Zelal Topçul bulundu