Ana SayfaGüncelBerkin Elvan davası ertelendi, sanık polise tutuklama yok: ‘Bugün bize bir kurşun daha sıktılar’

Berkin Elvan davası ertelendi, sanık polise tutuklama yok: ‘Bugün bize bir kurşun daha sıktılar’

HABER MERKEZİ – Berkin Elvan’ın polis tarafından öldürülmesine ilişkin davanın dördüncü duruşması görüldü. Avukat Çiğdem Karabulut, Elvan’ın öldürüldüğü ana ait görüntülerin iyileştirilmek üzere TÜBİTAK’a gönderildiğini ancak basit efektlerle geçiştirildiğini söyledi. 27 Şubat’a ertelenen duruşma sonrası açıklama yapan Sami Elvan, katilin hala dışarıda olduğuna dikkat çekti.

İstanbul Okmeydanı’nda Gezi direnişi sırasında, 16 Haziran 2013’te polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın 4’üncü duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya CHP İstanbul Milletevekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, ÖDP Başkanlar kurulu üyesi Alper Taş, CHP PM Üyesi Canan Kaftancıoğlu, Berkin Elvan’ın ailesi ve yakınları katıldı.

Tutuksuz yargılanan sanık polis Fatih Dalgalı duruşmaya Van’dan SEGBİS ile katılırken, çok sayıda avukat da salonda hazır bulundu.

Mahkeme heyetinin yerini almasının ardından iyileştirilmek üzere TÜBİTAK’a gönderilen görüntüler dosyaya ulaştı.

Avukatların kimlik tespitleri ile başlayan duruşmada tanık anlatımları dinlenmeye başlandı.

Tanık anlatımları

İlk olarak Okmeydanı Eğitim-Araştırma Hastanesi acil bölümünde çalışanı Cihan Gençoğlu, tanık olarak dinlendi. Gençoğlu, “Sabah 07.00-08.00 gibi sedye ile birini getirdiler acile. Sedyenin üzerinde torpiller vardı. İmha edilir korkusu ile polis odasına teslim ettim. Sonradan öğrendim torpil olduğunu. 5 dakikalık bir işlemim bile olmadı. Polise verdiğime dair tutanak tutuldu” dedi.

Okmeydanı Hastanesi’nde çalışan tanık Dilek Öztürk ise Berkin Elvan’ın üzerinden çıkanları tutanağa kendisinin geçirdiğini belirterek “Bir cebinden 4, diğer cebinden 3 tane patlayıcı olduğu düşünülen madde çıktı. Bu nedenle önce 4, sonra 7 diye düzelttim” iddiasında bulundu.

Tanık beyanlarının kuşku verici olduğunu söyleyen Elvan ailesinin avukatı Can Atalay, “Torpil, kız kaçıran gibi şeylerin davanın esası ile hiç bir ilgisi yoktur. Tanık beyanlarını bu sebeple kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Gülsüm Elvan fenalık geçirdi

Duruşma dosyaya giren görüntülerin izlenmesi ile devam etti.

Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Elvan’ın vurulduğu anki görüntüleri izlerken fenalık geçirdi. Elvan avukatların yardımıyla salondan çıkarıldı.

‘TÜBİTAK görüntüleri basit efektlerle geçiştirmiş’

Elvan ailesinin avukatlarından Çiğdem Akbulut, görüntülerin iyileştirilmesinden sonra hayal kırıklığına uğradıklarını ifade etti.

TÜBİTAK’ın çok basit video efektlerini uygulayarak geçiştirdiğini söyleyen Akbulut, Elvan’ın vurulduğu andan sonraki 18 saniye içerisinde 5 gaz fişeğinin daha aynı doğrultuya sıkıldığını söyledi.

Akbulut, görüntülerde kolu sargılı olanın Fatih Dalgalı olduğunu ve Elvan’ı da vuran polisin kolu sarılı olan polis olduğunu dile getirdi.

Taybet İnan ve Cemile Çağırga hatırlatması

Akbulut, savunması sırasında İsrail askerlerinin gözlerini bağlayarak gözaltına aldığı Filistinli Fevzi Cuneydi isimli çocuğun fotoğrafını da gösterdi ve Gezi direnişinde yaşamını yitirenleri, bir hafta cenazesi sokak ortasında bekletilen Taybet İnan’ı, 5 gün boyunca cenazesi buzdolabında saklanan Cemile Çağırga’yı hatırlattı.

Avukat Akbulut, son olarak da Dalgalı’nın tutuklanmasını talep etti.

Mahkeme Başkanı: Görüntüleri 5 dakika önce alsaydı olay bitecekti

Avukat Can Atalay ise, savcılığın polisler Kadir Eyüp Hambaloğlu, Emin Yıldız ve Aziz Yalçınkaya ile ilgili ek iddianame düzenlemesi gerektiğini belirtti.

İddia makamı, tanıkların dinlenmesini ve önceki duruşmada ileri sürdüğü taleplerini yeniledi.

Polis Kadir Eyüp Hambaloğlu, Emin Yıldız hakkında savcılık tarafından verilen ‘takipsizlik’ kararının kesinleştiğini, Aziz Yalçınkaya hakkında ise, sonradan mahkeme tarafından karar verilmesini talep etti.

Mütaalanın ardından Mahkeme Başkanı’nın “TÜBİTAK görüntüleri 5 dakika önce alsaydı olay bitecekti” şeklindeki ifadesi dikkat çekti.

Silahı kullanan polis tespit edilecek

Duruşmaya verilen aranın ardından karar açıklandı.

Buna göre tanıklar Cahit Turhan, Celal Büyük ve Cemal Aksoy’un hakkında zorla getirme emri düzenlenmesine karar veren heyet, sanık Fatih Dalgalı ile birlikte görev yapan Çevik Kuvvet Müdürlüğü’nün 9. Birlik Amirliği 62971 j gruptaki görevli 20 personelin hazır edilmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne müzekkere yazılmasına, bu tanıkların il dışında görevli olmaları halinde çağrılan tanık sayısı da dikkate alınarak SEGBİS’li talimat yazılmasına, talimat yazılacak olan mahkemelere görüntü kayıtlarının da gönderilmesine karar verdi.

Mahkeme Başkanı ayrıca “Suçlamaya esas teşkil eden TOMA görüntüleri ile ilgili TÜBİTAK tarafından iyileştirme yapılmayan görüntünün saati olarak 13:46:40 ile 13:47:00 arasındaki bölümünün TÜBİTAK’tan önceki yazımız doğrultusunda görüntü iyileştirmesinin istenmesine, ardından ise görüntülerin Jandarma Kriminal Bürosuna gönderilerek, görüntülerde ZET silahı kullananlar arasında sanık Dalgalı’nın olup olmadığının tespit edilmesi”ne karar verdi.

Duruşma 27 Şubat 2018’e erteledi.

Gülsüm Elvan: Bugün bir kurşun daha bize sıktılar

Duruşma sonrası adliye önünde yapılan açıklamada konuşan Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, katilin daha dışarda olduğunu ve sanık Dalgalı’nın tutuklanması gerektiğini söyledi.

Bunun Elvan davası değil tüm çocukların davası olduğunu kaydeden Elvan, “Nasıl ki siyasi bir el varsa bu davanın üzerinde halkın desteği olması gerekiyor. 27 Şubat’ta katili içeri tıkmalıyız” dedi.

Anne Gülsüm Elvan ise “Bugün bir kurşun daha bize sıktılar” ifadesini kullandı.

İsrail askerlerinin gözlerini bağlayarak gözaltına aldığı Filistinli Fevzi Cuneydi isimli çocuğu hatırlatan Elvan, “Evet, hiç birimiz bu olayın yaşanmasını istemiyoruz ama benim çocuğumda 14 yaşındaydı. Kendi ülkesinde katledilen çocukları bir dönüp görsün. Ondan sonra oraya buraya söylensinler” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bosna Hersek'te Sırp ve Hırvat çocuklar 20 elle piyano çalarak rekor kırdı
Sonraki Haber
CPJ: Türkiye 2017'de de en fazla gazetecinin cezaevinde bulunduğu ülke