Ana SayfaGüncelBilgen’den Kudüs yorumu: Önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler yaşanabilir

Bilgen’den Kudüs yorumu: Önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler yaşanabilir

HABER MERKEZİ – HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Trump yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına ilişkin “Ortadoğu ülkeleri, kitlelere de nefret söylemini veya duyarlılık yaklaşımları yansıtıyorlar. Önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler yaşanabilir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanıma kararının ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

MA’dan Özgür Paksoy ve Devran Toptaş’ın sorularını yanıtlayan Bilgen, “Bir politikada samimiyetiniz tutarlılığınızla ölçülür” dedi ve şöyle devam etti:

Elbette İsrail’in Filistinlilere reva gördüğü muamele, kabul edilemez bir muamele. Fakat Türkiye’de daha ağırını yaşadığımızı, net bir şekilde biliyoruz. Toplumsal gösterilere müdahale biçiminden tutun milletvekillerinin tutuklanarak cezaevine konulmasına kadar, birçok uygulama İsrail’in benzeridir. Kendi içinde sorunları görmezden gelip yok sayıp, İsrail olduğunda hamaset ve slogan yüklü mesajlar vermek, Ortadoğu siyasetçilerinin yaygın bir alışkanlığıdır.

‘Önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler yaşanabilir’

Ortadoğu ülkelerinin kapalı kapılar ardından Filistin’in sömürülmesine yönelik farklı ilişkiler kurduğunu söyleyen ve önümüzdeki günlere dikkat çeken HDP Sözcüsü Bilgen, şu değerlendirmede bulundu:

Kudüs istismarından, Filistin davasından ve sömürülmesinden söz etmek gerekiyor. Ortadoğu ülkeleri, kitlelere de nefret söylemini veya duyarlılık yaklaşımları yansıtıyorlar. Önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler yaşanabilir. O zaman İslam dünyasında, Ortadoğu’da liderlerin hangi gizli ilişkilerde ve taahhütlerde bulunduğunu hep birlikte göreceğiz.

Neler oldu?

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklama ile Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanıdı.

Trump, Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nin de Kudüs’e taşınacağını açıkladı.

Bu kararın ardından olağanüstü toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen toplantıda Avrupa ülkeleri, Trump’ın Kudüs kararının BM kararlarına aykırı olduğunu belirtti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Trump’ın açıklaması bizim için zaten yok hükmündedir” dedi ve İsrail’i ‘terör devleti’ diye tanımladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise Erdoğan’ın “İsrail terör devletidir” sözlerine, “Kendi ülkesinde Kürt köylerini bombalayan, gazetecileri hapse atan bir liderden ahlak dersi alacak değilim” cümlesiyle yanıt verdi.

Son olarak da Arap Birliği, ABD Başkanı Trump’a Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını geri çekmesi çağrısında bulundu.

Öte yandan karara tepki gösteren Filistinliler sokaklara çıkarak günlerdir protesto gösterisi düzenliyor. Şu ana kadar iki Filistinlinin yaşamını yitirdiği eylemlerde, 700’ün üzerinde kişi de İsrail asker ve polisinin saldırılarında yaralandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tarım işçileri: Köle gibi çalışıp tıka basa kamyonlarda taşınıyoruz, servislerde denetim yok
Sonraki Haber
Bitlis'in iki ilçesinde sokağa çıkma yasağı