Ana SayfaDünyaBM’den ABD’nin ‘Kudüs kararı’na ret

BM’den ABD’nin ‘Kudüs kararı’na ret

HABER MERKEZİ – ABD’nin Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda reddedildi.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını geri çekmesi yönündeki tasarı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda görüşüldü.

Saat 18.00’de başlayan oturumda konuşmaların ardından tasarı oylandı.

Oylamada 128 ülke tasarıyı kabul ederken, ABD ve İsrail’in yanı sıra Palau, Guatemala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları ve Mikronezya ülkeleri ret oyu verdi.  172 ülkenin katıldığı oylamada 35 ülke ise çekimser kaldı.

Genel Kurul’daki görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.

Oylama öncesinde konuşan Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump’ın “Hem bizden para alıyorlar,  hem de aleyhe oy kullanıyorlar. İyi izliyoruz, kaydedeceğiz” şeklindeki ifadelerine atıfta bulunarak, “Ülkelerin oylarının satın alınabileceğini düşünmek ahlaki değildir. Biz korkmadık. Güçlü olabilirsin, ama bu seni haklı yapmaz” dedi.

Ne olmuştu?

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etmesinin ardından Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) “Kudüs tasarısı” oylaması yapılmıştı.

Mısır tarafından BMGK’ye sunulan ve ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiği kararın ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olması sebebiyle “hukuken geçersiz” sayılmasını öngören tasarı, ABD tarafından veto edilmişti.

Kudüs tasarısını ABD’nin veto etmesinin ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “bu ülkenin tarafsızlığını yitirdiğini bir kez daha ortaya koymuştur” denilerek tepki gösterilmişti.

Bu gelişmelerin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tasarıyı BM Genel Kurulu’na götüreceklerini söylemişti.

Tasarı hakkında

ABD’nin veto ettiği karar tasarısında Kudüs’ün statüsü konusunda alınan herhangi bir kararın “hiçbir yasal etkisi olmadığı”, “geçersiz olduğu” ve “geri alınması gerektiği” belirtiliyordu.

Tasarıda ayrıca tüm ülkelere Kudüs’te büyükelçilik açmaktan kaçınmaları ve kentin statüsüyle ilgili BM kararlarına uymaları çağrısı yapılıyordu.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözaltındaki gazeteci Taşkın’ın dosyasına ‘kısıtlılık kararı’
Sonraki Haber
HDP'li Hüda Kaya'dan Diyanet'in fetvalarına eleştiri: Referansları Kuran değil