Ana SayfaDünyaBM’den Trump’a destek yok: ‘Kudüs kararı nedeniyle bölgede çatışmalar şiddetlenebilir’

BM’den Trump’a destek yok: ‘Kudüs kararı nedeniyle bölgede çatışmalar şiddetlenebilir’

HABER MERKEZİ – Trump’ın Kudüs kararının ardından BM Güvenlik Konseyi cuma günü olağanüstü toplandı. Toplantıda Avrupa ülkeleri, Trump’ın Kudüs kararının BM kararlarına aykırı olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve ABD büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dün New York’ta olağanüstü toplandı.

Toplantının yapılmasını, BMGK’nın 15 üyesinden sekizini oluşturan İngilitere, Fransa, İsveç, Bolivya, Uruguay, İtalya, Senegal ve Mısır talep etmişti.

DW Türkçe’nin haberine göre toplantı sonrası ortak bir açıklama yayınlayan İngiltere, Fransa, Almanya, İsveç ve İtalya, Trump’ın aldığı kararın BMGK’nın önceden aldığı kararlarla uyuşmadığı ve bölgede sağlanmaya çalışılan barışa yardım etmediği ifade edildi.

Ortak açıklamada, “Uluslararası olarak kabul edilmiş etkenler üzerine kurulan ve iki devletli çözümle sonuçlanacak barış sürecinin başlaması için bütün güvenilir çabaları desteklemeye hazırız” denildi.

“Bölgede çatışmalar şiddetlenebilir”

Toplantıda konuşan BM’nin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, Trump’ın kararı sebebiyle bölgede çatışmaların şiddetinin artabileceğini söyledi.

Mladenov, bölgede ortak barış hedefinden uzak tek taraflı eylemler zinciri görme ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

Filistinli diplomattan ‘karar kınansın’ çağrısı

Toplantıda konuşan Filistin’in BM Damili Temsilcisi Riyad Mansur, Trump’ın kararının bölgede barışı sağlamak için üstüne aldığı liderlik rolünü baltaladığını, hatta bu liderlikten men ettiğini söyledi.

Mansur, ABD’yi kastederek “işgalci kuvvet” İsrail’e meyili bulunan “bir tarafın barış sürecini tekelinde tutamayacağını” belirtti.

Filistinli diplomat aynı zamanda BMGK’ya Trump’ın “sorumsuz” kararını kınaması yönünde çağrıda bulundu.

Haley, Trump’ın kararını savundu

BMGK toplantısında Trump’ın kararını savunan ABD’nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Nikki Haley, ülkesinin ve Trump’ın İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerine bağlı kalmaya devam ettiğini söyledi.

Haley, ABD’nin tutumunun barışı sağlama amacı taşıdığını savundu.

ABD’nin veto hakkı nedeniyle oylama yapılmadı

BMGK’nın daimi üyesi olması sebebiyle ABD’nin veto hakkı bulunuyor ve o nedenle cuma günkü toplantıda bir oylama yapılmadı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İTÜ'de 'Müzik Haramdır' bildirisi: 'Müslüm Gürses ve Ahmet Kaya dinden çıkarıyor'
Sonraki Haber
'Anketleri boş verin' diyen Bahçeli'den 'ittifak' mesajı