Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu: Suriye’deki Kürtleri temsil edenlerin listesini Rusya’ya verdik

Çavuşoğlu: Suriye’deki Kürtleri temsil edenlerin listesini Rusya’ya verdik

HABER MERKEZİ – Afrin’e bir kez daha operasyon sinyali veren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne ilişkin yaptığı açıklamada “Kürtleri temsil edenlerin listesini Rusya’ya verdik” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV’de katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Afrin’den Türkiye’ye yönelik tehdit ve saldırılar geldiğini öne süren Çavuşoğlu, “Biz buraya istediğimiz zaman, teknik planlamalar ne zaman yapılırsa müdahale ederiz, ansızın da girebiliriz. Bize tehdit olursa hedefimiz rejim de olur. Şu anda böyle bir tehdit söz konusu değil” dedi.

Çavuşoğlu, konuşmasında “Biz Kürt kardeşlerimize karşı değiliz onların yanındayız. YPG’nin burada olmasına İran da karşı” dedi ve ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne ilişkin “Kürtleri temsil edenlerin listesini Rusya’ya verdik” ifadesini de kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye’ye giderek Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesinin akabinde Rus askerleri için ‘kısmen çekilme’ emri vermesi kararını da yorumlayan Çavuşoğlu, “Bize yönelik bir mesaj değil” dedi.


Abdulkadir Selvi: Rusya’nın kararı Ankara açısından sürpriz


Ne olmuştu?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Soçi’de bir araya geldiği Suriye üçlü zirvesi 22 Kasım’da gerçekleşmişti.

Üç ülke liderinin bu yılki 5. yüz yüze teması olan Soçi’deki bu görüşme, Suriye’de çatışmasızlığın kalıcı hâle getirilmesi için çabaların artırıldığı bir döneme denk gelmişti.

Rus yetkililer daha önce PYD de dahil olmak üzere Suriye’deki çeşitli gruplara, resmi ismi ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ olarak belirlenen toplantı için davet göndermişti.

Türkiye bunu ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rus yetkililerin kendilerine, “kongrenin ertelendiğini ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin oluşturduğu PYD’nin bu kongreye davet edilmeyeceğini söylediğini” ifade etmişti.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Şu anda bu kongrenin hazırlıkları yapılıyor, onu kimse ertelemedi, kaldı ki tarihi resmi olarak açıklanmadı” sözleriyle Kalın’ı tekzip etmişti.

Toplantı gündemdeki yerini korurken ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yayınladıkları ortak mesajla, ‘tüm Suriyeli taraflara’ Cenevre’deki siyasi sürece aktif olarak katılma çağrısı yapmıştı.

Bu gelişmeler üzerine Rusya’ya hareket eden Erdoğan, ziyaret öncesinde Trump ile Putin’in ortak çağrısına tepki göstermiş, bir kez daha Afrin’e müdahale edeceklerini vurgulamıştı. Ziyaretin ardından ise “Sayın Putin ve Trump ile ortak yapılan açıklamayı önemsiyoruz” demiş ve Suriye’de “siyasi çözüme odaklanabilecekleri bir noktaya ulaşıldığını” belirtmişti.

Soçi’deki üçlü zirvenin ardından Rusya, Türkiye’nin PYD ile ilgili yaptığı itirazların, Suriye’de siyasi çözüm için önerilen ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin toplanmasına engel teşkil etmeyeceğini açıklamıştı.




Önceki Haber
Zuhal Olcay'a 'Cumhurbaşkanı'na hakaret'ten 4 yıl hapis istemi
Sonraki Haber
9. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nde 40 film ücretsiz gösterilecek