Ana SayfaGüncelCHP, AİHM’e gidiyor: KHK’deki madde ’15 Temmuz’la sınırlı’ demiyor

CHP, AİHM’e gidiyor: KHK’deki madde ’15 Temmuz’la sınırlı’ demiyor

HABER MERKEZİ – CHP, siyasetçiler ve hukukçular tarafından ‘iç savaş KHK’si’ olarak değerlendirilen 696 sayılı kararnamenin iptali için AİHM’e gidiyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, son çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile getirilen ‘cezasızlık’ düzenlemesinin iptali için acil koduyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracağını açıkladı.

Hürriyet gazetesinden Aysel Alp’e konuşan avukat Pekşen, “Can alıcı kısmı şu ki; 15 Temmuz gecesi, demiyor. 15 Temmuz eylemini esas alarak, devam eden bütün eylemlere yargılama istisnası getiriyor” dedi ve ekledi:

Sivilin biri bugün çekti birini vurdu. Yasada bir istisna var mı? Cinayet kapsam dışı, diyor mu? Demiyor. Adam FETÖ’cüydü, terör eylemi hazırlığı içindeydi, ben de çektim vurdum, dediği an yargılanmayacak. Anayasa Mahkemesi (AYM) OHAL’ döneminde çıkan KHK’leri yargılamam, dediği için bu KHK çıktı ve Türkiye bu kaos düzenine sürüklendi. Türkiye’de artık hiç kimsenin can güvenliği yoktur. Bu reisin adamlarının düzenidir artık.

696 sayılı KHK

Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamelerde, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 121’inci maddesi öne çıkmıştı.

15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki eylemlere müdahale eden sivillerin cezai sorumluluğunu kaldıran madde, “iç savaş maddesi” olarak değerlendiriliyor.

Söz konusu 121. madde şöyle:

Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır.


‘Hukuksuzluktan barbarlığa’: KHK ile ‘cezasızlık’ düzenlemesine siyasetçiler, hukukçular ve tarihçiler ne diyor?