Ana SayfaEkonomi‘Çocuklarımıza zehir yığını kalacak’: Aydın’da JES’ler yüzünden tarım alanları zarar görüyor

‘Çocuklarımıza zehir yığını kalacak’: Aydın’da JES’ler yüzünden tarım alanları zarar görüyor

HABER MERKEZİ – Tarım topraklarına kurulan JES’ler yüzünden Aydın’da tarımsal ürünlerden verim alınamıyor, işçilik parası çıkmıyor, insan sağlığına zarar veren ilaçlı meyveler yetiştiriliyor ve çevre kirletiliyor. JES’lerin havayı, suyu, toprağı kirletmesinden şikayetçi olan çiftçiler, “Biz yaşadık ama bizden sonraki nesil nasıl yaşayacak? Çocuklarımıza zehir ve beton yığını kalacak” diyor.

Jeotermal Enerji Santralleri (JES) yüzünden çevre kirliliği ve bu kirliliğin tarımsal ürünler üzerindeki etkisi giderek artıyor.

Aydın’da birinci sınıf tarım topraklarında ürünler yetişemez hale gelirken, kentin en önemli tarımsal ürünlülerinden olan zeytin, incir ve üzüm, JES’lerin havayı, suyu, toprağı kirletmesine bağlı olarak eski tadı vermiyor.

İncirde son yıllarda önemli ölçüde verim düşüklüğü yaşanırken, zeytin toplama zamanında bile yeterli verim alınamadı. Aydınlı çiftçiler JES’lerin yarattığı tahribat nedeniyle incir, zeytin ve üzümde umduğunu bulamadığı dile getirdi.

‘İşçilik parası bile çıkmıyor’

Abdülselam Zengin

Germencik ilçesine bağlı Ortaklar Mahallesi’nde yaşayan çiftçilerden Abdülselam Zengin, 1988’den beri kendi bahçelerinde zeytin ve incirle uğraştığını belirterek, JES’ler kurulmadan önce zeytin hasadı zamanında 5 ay boyunca zeytin toplamaya gittiklerini kaydetti.

MA’dan Ruken Demir’e konuşan Zengin, JES’lerden sonra bazı zeytin ağaçlarından 3-4 yılda bir defa ancak verim alabildiklerini söyledi.

JES’lerin akıttığı sıcak suların ekip biçtikleri tarlalarına zarar verdiğine dikkat çeken Zengin, taş ocakları ve endüstriyel fabrikaların da tarıma zarar verdiğini de aktardı.

Aydın’da incir ve zeytinin her geçen sene kötüye gittiğini belirten Zengin, şunları söyledi:

Çiftçilerin durumu kötüye gidiyor. Artık çiftçiler ürünlerini satamıyorlar. İşçilik parası bile çıkmıyor. Artık meyve sebzeler ilaçlanıyor ya da hormonla olgunlaştırılıyor. Bu da insan sağlığını yok eder. Yani hem insani anlamda hem de ekonomik anlamda yok olunuyor.

“Çocuklarımıza zehir ve beton yığını kalacak”

Germencik’te 30 yıldır incir bahçeleri olan ve mantar yetiştiriciliği yapan çiftçi Feyzi Çınar da, son 2 yıldır incilerinin siyahlaştığını ve büyümediğini belirtti.

Feyzi Çınar

Aydın’da artık geçimini sağlayamayan tarım işçilerinin ağaçlarını keserek, fabrika ve firmalara sattıklarına dikkat çeken Çınar, Germencik ilçesinde bulunan Naipli Deresi’nin ise suyunun kirletildiğini belirtti.

Büyük Menderes Nehri’nin suyunun kirli olduğunu hatırlatan Çınar, “Biz 14-15 yaşındayken Menderes suyunu içerdik. Şimdi ise balığı bile yok oluyor ve yenilmiyor. Bütün yetkililer kulaklarını doğa katliamına kapatmış durumda. Ama bu tür uygulamalar ile Aydın 3 yıla çölleşir. Bu insanlar artık üretim yapamadıkları için kendi ağaçlarını kesiyorlar. Aldığım meyve kendisini karşılamıyor. Orayı satıyor parselliyor fabrikalara. Buradaki topraklar verimli ama doğru kullanılmıyor. Biz yaşadık ama bizden sonraki nesil nasıl yaşayacak. Çocuklarımıza zehir ve beton yığını kalacak” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Atkı hayat kurtarabilir'
Sonraki Haber
Hükümet 'OHAL olağanlaşsın' istiyor: 'Kaldıralım ama bazı maddeler yasanın parçası olsun'