Ana SayfaEkonomi‘Taşeron düzenlemesiyle daha kolay işten çıkarmanın zemini hazırlanıyor, düşük ücret seviyesi korunacak’

‘Taşeron düzenlemesiyle daha kolay işten çıkarmanın zemini hazırlanıyor, düşük ücret seviyesi korunacak’

HABER MERKEZİ – Birleşik Metal-İş TİS Uzmanı İrfan Kaygısız, taşeron işçilerle ilgili gündeme getirilen yeni düzenlemenin mevcut düşük ücret seviyesinin korunması anlamına geldiğini belirterek, “Söz konusu düzenleme ile birlikte işçileri daha kolay işten çıkarmanın zemini hazırlanıyor” dedi. 

Türkiye’de 2002 yılında 387 bin olan taşeron işçi sayısı, son 15 yılda beşe katlanarak 2 milyona ulaştı.

Önce Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu taşeron işçiliğine yönelik düzenlemeyi “450 bin çalışanımızın tamamını ‘amasız-fakatsız’ direkt kadroya alıyoruz” diye duyurdu.

Ancak Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Toplu İş Sözleşmesi (TİS) uzmanı İrfan Kaygısız’a göre bu düzenleme, çözümü aranan sorunlara yenilerini ekleyebilme tehlikesi taşıyor, “Bir taraftan kadro veriliyor, diğer taraftan işçiler sefalet koşullarında çalıştırılmaya devam ediliyor.”

Aynı işi yapan taşeron ile kadrolu işçilerin aldıkları ücret arasında büyük fark olduğunu belirten Kaygısız, yeni düzenlemenin de eşit ücret konusunda çözüm getirmediğini belirtiyor.

Kaygısız, Çalışma Bakanı’nın düzenlemeye ilişkin açıklamalarına ilişkin şunları söylüyor:

Çalışma Bakanı Julide Sarıeroğlu’nun açıklamalarından düşük ücret şeklinin korunacağını anlıyoruz. O açıklamadan anladığımız kadarı ile bir düzenleme söz konusu olmayacak. Bu da mevcut düşük ücret seviyesinin korunması demektir. Dolayısıyla yapılması gereken kadroya alınmak ile birlikte aynı işi yapan işçilerin ücretlerinin de eşitlenmesi.

“Daha kolay işten çıkarmanın zemini hazırlanıyor”

Düzenleme ile birlikte belediyelerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmayacağını ifade eden Kaygısız, söz konusu işçilerin belediye şirketlerinde istihdam edileceğini kaydetti.

MA’ya konuşan Kaygısız, “Söz konusu düzenleme ile birlikte işçileri daha kolay işten çıkarmanın zemini hazırlanıyor”  yorumunda bulundu.

‘Sendikalara bilgi verilmiyor’

Kaygısız’ın düzenleme ile ilgili dikkat çektiği bir başka konu ise sendikalarla detayların paylaşılmaması ve “politik yatırım aracı” olarak kullanılması konusunda kaygılı.

Düzenlemeye ilişkin henüz bir yasa tasarısının olmadığını kaydeden Kaygısız, endişelerini şu sözlerle aktardı:

Sorunun tarafları olan sendikalara, konfederasyonlara düzenlemenin detayları konusunda bilgi vermiyorlar. Dolayısıyla bu tek taraflı ‘ben yaptım oldu’ meselesi haline geliyor. Oysa sendikalar da bu işin tarafı. Taşeronların yaklaşık 400 bini sendika üyeleri. Henüz ayrıntılı bilgiye sahip değiliz. Ne zaman uygulamaya girecek ne zaman yürürlüğe girecek bunu bilmiyoruz. Kaygımız odur ki bunun bir sene sonra yürürlüğe girmesi. Bu da tam seçim yatırımı. Yani seçimlere yakın bir tarihte uygulamanın hayata geçirilmesi bir politik yatırım amacı konusunda kaygılar oluşturuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye'den bir 'tepki' daha: Şişli metrosundaki 'Trump' tabelaları kaldırıldı
Sonraki Haber
13 yaşındaki çocuğu cinsel istismara maruz bırakan erkeğe 'olumlu tavır' indirimi