Ana SayfaEkonomiDaha önce uyarı gelmişti: Tarımda AB hibesine ‘güvenlik’ kıstası

Daha önce uyarı gelmişti: Tarımda AB hibesine ‘güvenlik’ kıstası

HABER MERKEZi – Tarımsal kalkınmayı sağlamak amacıyla kurulan ve AB fonlarının dağıtımını sağlayan TKDK, OHAL’den sonra ‘güvenlik’ soruşturması yapmaya başladı. Haklarında soruşturma açılanlara dahi hak etse bile hibe ve kredi verilmediği ortaya çıktı.

Varlık amacı, Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların Türkiye’de kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetler olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), kurulduğu 4 Mayıs 2007 tarihinden bu yana ilk defa başvurucuları “güvenlik” soruşturmasına tabi tutmaya başladı.

AB uyum yasaları çerçevesinde kurulan kurumun, kesinleşmiş mahkeme kararı olmaksızın haklarında soruşturma yürütülenlere dahi hibe ve kredi verilmediği ortaya çıktı.

MA’dan Rıfat Şahin’in haberine göre yasal bir düzenleme olmadığı halde soruşturma yapan TKDK, söz konusu uygulamayı olağanüstü hal (OHAL) sonrası gündemine aldı.

İki ayaklı soruşturma

Diyarbakır TKDK yetkililerinin verdiği bilgilere göre; son bir yıldır kuruma hibe almak için başvuran herkesin kimlik bilgileri Emniyet Müdürlüğü’yle paylaşılıyor.

Yapılan inceleme neticesinde hakkında örgütlü suçlardan soruşturma dahi açılan kişilere hak etse bile hibe verilmiyor.

İl Emniyet Müdürlüklerinde yapılan soruşturmalardan geçen başvurucuların bilgileri sonrasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderiliyor. Bakanlık ise kimlik bilgilerini İçişleri Bakanlığı’na sunarak hibe verilmesinin uygun olup olmayacağını soruyor.

Daha önce AB’den uyarı gelmişti

Yasal hiçbir düzenleme olmadığı halde gayri resmi bir şekilde güvenlik soruşturması yürüten TKDK, AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynağı muhalif kesimlere vermemesiyle de gündeme gelmişti.

Tarımsal hibelerin hükümet çevrelerine verilmesinin gündeme gelmesi üzerine AB, Türkiye’ye fonlarını kesme uyarısında bulunmuştu.

TKDK nedir?

Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), AB uyum yasaları çerçevesinde 4 Mayıs 2007 tarihinde kuruldu.

Türkiye’nin kırsal kalkınmasının sağlanması açısından hibe ve kredi desteği sağlayan kurumun finansmanlığını büyük oranda AB yapıyor.

TBMM’de kabul 5648 sayılı kanuna istinaden faaliyet yürüten kuruma başvuranlara yüzde 60 ile 70 arası tarımsal hibe sağlanırken, çiftçilere sağlanan hibenin yüzde 75’ini AB, yüzde 25’ini ise Türkiye karşılıyor.

En az üç yıllık tarımsal Bağ-Kur kaydı bulunan herkes hazırladığı bir projeyi hayata geçirmek için başvurarak hibe talebinde bulunabiliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Deniz Baykal tedavi için Almanya’ya götürüldü
Sonraki Haber
Barış imzacılarının davası: 'Derhal beraat' talebi reddedildi, duruşmalar ertelendi