Ana SayfaGüncelDemirtaş’sız davada mahkemeden tutukluluğa devam kararı

Demirtaş’sız davada mahkemeden tutukluluğa devam kararı

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 31 fezlekeden tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmasında savcı ‘tutukluluk halinin devamını’ istedi. Demirtaş’ın avukatları ise mahkemeye, “İktidarın kılıcı olunmayacak kararlar vermenizi istiyoruz” dedi. Mahkeme Demirtaş’ın tutukluluğuna karar vererek duruşmayı 14 Şubat’a erteledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “örgüt yöneticiliği” suçlamasıyla yargılandığı ana davanın ilk duruşması, Ankara’da başladı.

Ankara Adliyesi’nden taşınan duruşma, Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülürken, bin 250 avukatın mahkemeye yetki belgesi sunduğu davaya Sarı Basın Kartı sahibi olmayan gazeteciler sokulmadı.

Ayrıca duruşmayı takip etmek üzere gelen çok sayıda yabancı heyet de salona alınmadı.

Demirtaş davası için Sincan Cezaevi Kampüsü önünde bekleyenler

Tutukluluğunun devamı istendi

Selahattin Demirtaş da bir çeşit video konferans sistemi olan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla ifade vermeyi kabul etmediği için duruşmaya katılmadı.

Kimlik tespitleri ardından başlayan davada ise savcı, Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamını istedi.

Demirtaş’ın avukatları: İktidarın kılılıcı olmayın

Demirtaş’ı savunmak için bin 250 avukat yetki belgesi vermişti.

Savcının ‘tutukluluk halinin devamı’ talebi sonrası ise salonda bulunan Demirtaş’ın yüzden fazla avukatı savunma yapmaya başladı.

Söz alan avukat Mahsuni Kahraman, mahkemenin SEGBİS ısrarına karşın, “Olağandışı bu yargılama usulü kabul edilemez. Yargılama tarihinde bir ilk olduğu düşüncesiyle belirtiyorum. Demirtaş, birkaç gün öncesine kadar hangi mahkemede yargılanacağını dahi bilmiyordu. Haziran ayından bu yana usulen dahi tutukluluk incelemesi yapılmamıştır” dedi.

Bu sırada Demirtaş’ın savunmasını üstlenmek adına duruşma salonunda hazır bulunan avukatlara yönelik hakim, ‘herkesin konuşmak istemesi durumunda avukat kısıtlaması getireceği’ uyarısında bulundu.

Ardından söz alan Demirtaş’ın avukatı Ercan Kanar, şöyle konuştu:

Eğmeden, bükmeden gerçekleri ortaya koymalıyız. Siyasi öç alma saikiyle süreç yürütülmüştür. İnsanlık yüzlerce yıllık mücadele sonucu hukuki bağışıklıkları teminat altına almıştır. Basite almamak gerekir. Eğer bir soruşturmaya siyasi faktörler dahil olmuşsa o bir zehirdir. Hukuk devleti ilkesinin tarafsızlık ve nesnelliği ortadan kalkmıştır. Siyasi direktiflerle hesaplaşma yolu olarak yargı seçilirse meşruiyet ortadan kalkar. Yargının tavrı devletten, ideolojiden bağımsız olmalıdır. Biz siyasi hesaplaşmalardan uzak, iktidarın kılıcı olunmayacak kararlar vermenizi istiyoruz. Mahkemenizden cesur bir kararla düşme kararı verilmesini talep ediyoruz. Siyasal hesaplaşmaların coğrafyası halk platformlarıdır, ceza mahkemeleri değildir. Bu yaşananlar düşman savaş hukuku uygulamasıdır.

Avukat Yıldız İmrek ise, “Müvekkilimizle ilgili fezlekelerin tamamı siyasal anlamdaki düşünce açıklaması, basın açıklamaları niteliğinde beyanlardır. Venedik Komisyonu 1999 yılındaki değerlendirmesinde yasama sorumsuzluğunun serbest seçim ilkesinin, halkın egemenlik hakkının korunması olduğunu, azınlıkta kalan milletvekillerinin korunması ve demokratik çoğunluğun desteklenmesi olarak nitelendiriyor” ifadelerini kullandı.

Tutukluğun devamına kararı

Avukatların savunmalarının ardından mahkeme Demirtaş’ın tutukluluğuna karar vererek duruşmayı 14 Şubat’a erteledi.

Demirtaş’a yöneltilen suçlamalar

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında son 1 yılda 33 dava açıldı.

Demirtaş’ın tutukluluğuna gerekçe olan ve ilk duruşması bugün görülen ana dava, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.

501 sayfalık iddianamede HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) yöneticisi olmakla suçlanıyor.

Davayı açan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, DTK’nin “PKK güdümünde bir kuruluş olduğu” iddiası ile Demirtaş’ın “örgüt yöneticiliği” suçundan cezalandırılmasını talep ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan ve Çipras’tan ortak basın toplantısı
Sonraki Haber
Sarraf: 'Çağlayan'a verdiğim kol saati rüşvetti, cezaevinden çıkmak için ödeme yaptım'