Ana SayfaGüncelDemirtaş’tan erken seçim yorumu

Demirtaş’tan erken seçim yorumu

HABER MERKEZİ – Erken seçim tartışmalarını değerlendiren tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kamplaşma ve kaosu derinleştireceği uyarısında bulunurken, çözüm için ‘yuvarlak masa’ önerisi sundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündemdeki erken seçim tartışmalarını değerlendirdi.

BirGün’den Sebahat Karakoyun’un sorularını tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden yazılı olarak yanıtlayan Demirtaş, erken seçim tartışmalarına ilişkin Olağanüstü Hal’de (OHAL) yapılacak bir seçimin kamplaşma ve kaosu derinleştireceği uyarısında bulundu.

“AKP-MHP ittifakı kendileri açısından en avantajlı koşulları yaratır yaratmaz seçim takvimini belirleyeceklerdir” diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

Şu anda ülkede serbest seçim koşulları yoktur. Öncelikle bunun oluşması için OHAL’e, baskılara ve adaletsizliklere karşı etkili bir mücadele yürütmek gerekir. Yoksa yarınki koşullar bugünden de ağır olacaktır ve o koşullarda yapılacak her seçim faşizmin seçim yoluyla sözde meşruiyetini tescil dışında hiçbir işe yaramayacaktır. Seçim dediğimiz şey ancak tam demokrasi koşullarında meşru bir yöntemdir.

‘OHAL’de seçim kaosu derinleştirir’

OHAL uygulamaları altında gidilecek seçimin ‘çözüm’ olup olamayacağına dair değerlendirmesi sorulan Demirtaş, “Tam tersine kamplaşmayı ve kaosu derinleştirir. Eşit ve özgür bir ortamda yapılacak adil seçimleri AKP kazansa bile, bu elbette meşru olacaktır ve çözüm üretebilir. Ancak mevcut koşullarda kim kazanırsa kazansın çözüm üretemez” dedi.

‘Yuvarlak masa’ önerisi

‘Bu koşullarda nasıl bir yol izlenmeli’ diye sorulan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, “Son derece esnek, evrensel demokratik değerlerde ve ilkelerde en geniş toplumsal kesimleri eşitler arası bir hukukla, yuvarlak bir masada bir araya getirebilmek, Türkiye’nin demokratik geleceği açısından hayati derecede önemlidir. Bunun öncülüğünü siyasi partiler yapsa bile, asıl aktörü ve öznesi toplum olmalıdır” önerisinde bulundu.

HDP Kongresi’nde yenilenme mesajı

Partisindeki kongre sürecine de değinen Demirtaş, “Kongre zemini aynı zamanda eksiklik ve hatalarımızla samimi bir yüzleşme ve doğru pratiği örgütleme fırsatıdır bizler için. Kongrede Eş Genel Başkanlık kurumu dahil, her düzeyde yenilenme olabilir. Hepimiz buna açık olacağız” mesajı verdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cem Küçük bu kez suikast listesi açıkladı: 'Üç beşinin kafasına sık bak ne oluyor'
Sonraki Haber
Eski TRT genel müdürü Erdoğan'a fazla muhalefete az süre verdiği için darbe soruşturmasından 'yırttı'