Ana SayfaManşetDersim’in kayıp kızlarından Ermeni feministlere: ‘Kadın Tarihini Yazmak’ ajandası

Dersim’in kayıp kızlarından Ermeni feministlere: ‘Kadın Tarihini Yazmak’ ajandası

HABER MERKEZİ – Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın yayımladığı 2018 ajandası, kadın tarihsel mücadelelerinin mini bir özeti niteliğinde.

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın hazırladığı 2018 ajandası ‘Kadın Tarihini Yazmak’ ismiyle yayımlandı.

Ajanda, kadın hareketinin uzun yıllar içinde biriktirdiği analitik ve yöntemsel bilginin özetini sunuyor.

Araştırma niteliği taşıyan metinlere yer verilen ajandada, kadın tarihi yazımı ve kadınların tarihsel dönemlerdeki çeşitli yapılar içindeki durumlarını inceleyen 1931-2017 yılları arasında yayımlanmış 100 kitap çalışması yer alıyor.

Ajandada; Osmanlı’dan Cumhuriyet’e, 1980’lerden günümüze, çeşitli yapı ve kurumlardaki kadın hayatlarının türlü biçimlerini hem ezilme hem de buna başkaldırılarına, biyografilerden kurumsal tarihlere, Dersim’in kayıp kızlarından Ermeni feministlere, Kürt kadınlarının konumundan Türk modernlemesinde rol almış öncü kadınları bulmak da mümkün.

‘Kadınların tarihine ilişkin anlayış zenginleştirildi’

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı tarafından ajandaya ilişkin yapılan açıklama ise şöyle:

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artık tarih alanında toplumsal cinsiyetin vazgeçilmez bir analiz kategorisi olmaya başladığını ve gene bu seçkinin ortaya koyduğu gibi yalnızca kadın değil erkek tarihçilerin de onu kullandıklarını izliyoruz.

Dolayısıyla elinizdeki seçki, farklı aidiyetlerden, sınıflardan, etnisitelerden ve cinsel yönelimlerden kadınların konumunu ele alan, aynı zamanda da erkeklik çalışmalarını içeren bir çeşitliliği gözler önüne sererek bu heterojenliğe tanıklık ediyor.

Türkiye’de son 30 yıldır kadınların tarihine ilişkin anlayışın, hem farklı ve yeni sorgulama alanlarının açılmasıyla, hem de yeni kavramsal çerçeveler ve araçlar bulma çabasıyla zenginleştirilmiş durumda olduğu görülüyor.

Ajanda Vakıf’tan temin edilebilir

2018 Kadın tarihini yazmak ajandası, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’ndan temin edilebilir.

İletişim

E-mail: [email protected]

Tel: 0212 621 8134


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
11. Palto Film Günleri başladı: "Sinemadan Çıkmış İnsan"
Sonraki Haber
Ron Mueck'in kafatası yığınları