Ana SayfaGüncelDiyarbakır’da engelli çocuklar için açılan ‘Sesli Kütüphane’ kapatıldı

Diyarbakır’da engelli çocuklar için açılan ‘Sesli Kütüphane’ kapatıldı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından engelli çocukların anadillerinde kaynağa ulaşabilmeleri için açılan ‘Sesli Kütüphane’, belediyeye atanan kayyum tarafından kapatıldı. Birimde çalışanların işine son verilirken, internet sitesindeki kayıtlara erişim de engellendi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında Sosyal Hizmetler Dairesi Engelliler Destek Birimi bünyesinde kurulan ‘Sesli Kütüphane’, belediyeye atanan kayyum tarafından kapatıldı.

Engelli çocukların anadillerinde yazılmış kaynaklara ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla başlatılan ve belediyenin internet sitesine yüklenen sesli kitaplara erişim de engellendi.

Kuruluş süreci

Proje, tutuklu bulunan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, dönemin Sosyal Hizmet Daire Başkanı Semra Kıratlı, Engelli Destek Birimi Müdürü Kezban Demir, Sesli Kütüphane Sorumlusu Mustafa Demir, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Fırat Kültür Merkezi ve geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren yazar Mustafa Gazi tarafından başlatılmıştı.

Kayyum atandıktan sonra işine son verilen ‘Sesli Kütüphane’ sorumlusu Mustafa Demir, proje sürecinde yürüttükleri çalışmaları anlattı.

MA’dan Dicle Müftüoğlu’na konuşan Mustafa Demir, kütüphanenin sadece engelliler için değil, anadilde eğitim ihtiyacı taşıyan bütün çocuklar için kurulmuş olduğunu aktardı.

Ayrıca Demir, sesli kitapların iyi bir şekilde okunması ve anlaşılabilir olması için Kayyum tarafından işten çıkartılan Diyarbakır Şehir Tiyatrosu’nun oyuncuları, Zarokistan öğretmenleri ve Kürt edebiyatı ile ilgilenen isimlerden yardım aldıklarından da söz etti.

Kürtçe’nin üç lehçesinde hikayeler okundu

Demir Kürtçe’nin Kurmancî, Dimilkî ve Soranî lehçelerinde okuttukları çocuk hikayelerini dileyen herkesin rahatlıkla ulaşabilmesi için belediyenin web sayfasında açılan ‘Sesli Kütüphane’ bölümüne yüklediklerini ifade etti.

“Kültürel soykırımdan nasibini aldı”

Demir, kütüphanenin kayyum atandıktan sonra başına gelenleri ise şöyle anlattı:

Kayyumlar atandıktan sonra sosyal ve kültürel alanda hizmet veren bütün kurumlar kapatıldı, çalışanları ya görevlerinden alındı ya da ilgisiz birimlere gönderildi. Sesli kütüphane de bu kültürel soykırımdan nasibini aldı. Büyük emekler sonucu engelli-engelsiz çocuklara sunduğumuz internet arşivimiz erişime kapatıldı.

Son olarak Demir, sesli kütüphaneye ilişkin elinde bulunan kayıtları tekrardan düzenleyip çocuklara geri kazandırmak amacıyla hazırlıklar yaptığını söyledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Daha büyük, daha parlak: 'Süper Ay' bu gece
Sonraki Haber
945 ilacın fiyatına zam