Ana SayfaEkolojiDünyanın tek ‘sakin ada’sı Gökçeada maden tehdidi altında

Dünyanın tek ‘sakin ada’sı Gökçeada maden tehdidi altında

HABER MERKEZİ – Gökçeada’da altın ve gümüş araması için başvuru yapan Merih Madencilik Şirketi’ne olumlu yanıt verilmesi tepkilere neden oldu. Adanın belediye başkanı Ünal Çetin ve çevre örgütleri gerçekleşecek olan aramanın kirlilik yaratacağını, yeraltı sularının olumsuz yönde etkileneceğini söylüyor.

Gökçeada’da altın ve gümüş araması yapmak isteyen Merih Madencilik Şirketi’ne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü tarafından olumlu yanıt verildi.

Müdürlük tarafından yapılan duyuruda, Yuvalı mevkisinde yapılacak maden araması için “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED)” sürecinin başlatıldığı belirtildi.

Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre uzmanlar 1 kilo altın için 1000 ton kayanın eritilmesi gerektiğini ve bunun siyanürle gerçekleştiğini ifade etti.

Ada’nın topografik yapısını değiştirecek kararın uygulanması halinde yeraltı suları ve adada bulunan 5 göl ciddi boyutta tehdit altında kalacak.

Gökçeada’nın ve yeraltı sularının kirleneceğine dikkat çeken adadaki tüm sivil toplum örgütleri birleşerek maden arama ruhsatının iptali için eylem yapmaya hazırlanıyor.

Belediye Başkanı: Asla olumlu görüş vermeyeceğim

Geçtiğimiz gün Çanakkale Valiliği’ne giderek projenin durdurulmasını istediğini belirten Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, “Kendilerine asla olumlu görüş vermeyeceğimizi bildirdim. Önceki yıllar MTA’nın sondaj çalışmaları sırasında sualtı kaynaklarımızın yönü değişti. Maden açılmasını bırakın biz sondaj yapılmasına da karşıyız” diye konuştu.

“Dünyada yeraltı su kaynakları açısından dördüncü adayız” diyen Çetin, bu yanlış karardan dönüleceğine inandığını söyledi.

Maden ruhsatının iptal edilmesi için eylem hazırlığı 

Gökçeada Gönüllüleri Derneği’nden yapılan açıklamada ise ruhsatın iptal edilmesi için eylem hazırlığında oldukları ifade edildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler kaydedildi:

Yeraltı suları bakımından zengin ve şanslı olan adamızda daha önce yapılan arama çalışmalarında yapılan tahribat nedeniyle sularımızda bulanıklaşma, yol değiştirme ve kayıplar oluştuğunu öğrendik.

Dünyanın ilk ve tek ‘sakin ada’sı

Doğal güzelliği ve organik tarımı ile dikkat çeken Gökçeada, 2011’in haziran ayında almış olduğu ‘Sakin Şehir’ (Cittaslow) unvanıyla dünyanın ilk ve tek ‘sakin ada’sı seçilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Belçika sömürgeciliği ve küresel HIV salgınının kökeni – Dr. Lawrence Brown
Sonraki Haber
Türkiye'den bir 'tepki' daha: Şişli metrosundaki 'Trump' tabelaları kaldırıldı