Ana SayfaDünyaEconomist’in sorusu: Erdoğan S-400’ü Saray’ı korumak için mi alıyor?

Economist’in sorusu: Erdoğan S-400’ü Saray’ı korumak için mi alıyor?

HABER MERKEZİ – Önde gelen dergilerden Economist’in “Yolunu şaşırmış füzeler” üst başlığı ile yayımladığı makalede, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alma nedeni ve ABD-Türkiye ilişkilerine olası etkisi değerlendirildi. ABD’nin Rusya’dan askeri ekipman alan ülkelerin cezalandırılabileceğini açıkladığını hatırlatan dergi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington’daki şöhretini “çok kötü” olarak nitelendirdi ve şu görüşe yer verdi: “Türkiye S-400 füzeleri alıyorsa, bir bataryanın Ankara’ya konuşlandırılması anlamlı olur. Bu bataryanın ana görevi sarayı korumak olur.”

Britanya’da yayımlanan haftalık Economist dergisinde, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi almak üzere Rusya ile yaptığı 2,5 milyar dolarlık anlaşmaya ilişkin bir makale kaleme alındı.

“Yolunu şaşırmış füzeler” üst başlığı ile yayımlanan yazıda, Türkiye’nin NATO üyesi olmasından ötürü engellerle ve yaptırımlarla karşılaşabileceği belirtildi.

Füze anlaşmasının Türkiye’nin müttefikleri tarafından ‘artan bir huzursuzlukla’ takip edildiğini aktaran dergi, Türkiye’nin S-400 sistemini NATO savunma şemsiyesi altına sokma izni olmadığını hatırlattı.

Öte yandan bazı uzmanların, Erdoğan’ın anlaşma için bu kadar ‘hevesli’ olmasının nedeninin ulusal güvenlikten ziyade, geçtiğimiz yıl yapılan darbe girişiminin tekrarlanmasından duyduğu korku olduğunu öne sürdüğü belirtildi.

Yazıda, Atlantic Council düşünce kuruluşundan Aaron Stein’ın şu görüşüne yer verildi:

Türkiye S-400 füzeleri alıyorsa, bir bataryanın Ankara’ya konuşlandırılması anlamlı olur. Bu bataryanın ana görevi sarayı korumak olur.

“ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına ters”

Derginin dikkat çektiği bir başka konu ise Türkiye’nin satın alma anlaşmasının ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına ters düşmesi.

Ekim ayında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Rusya’dan askeri ekipman alan ülkelerin cezalandırılabileceğini açıkladığını hatırlatan Economist, bakanlığın kara listesine S-400’ü yapan firmanın eklendiğini de aktardı.

“Erdoğan’ın Washington’daki şöhreti çok kötü”

Yazıda ayrıca ABD’li ve Türkiye’den yetkililerin konuya ilişkin düşüncelerine de yer verildi.

İki tarafın yetkililerin de Türkiye’nin hava sahasını korumak için en iyi yolun ABD yapımı Patriot füzeleri olduğunu düşündüğünün belirtildiği yazıda, ABD’nin füze teknolojisi hakkında Türkiye’ye Rusya’dan daha az bilgi vermesinden endişe edildiği ifade edildi.

Aynı zamanda Patriot füzeleri satışında yaşanacak başka bir engelin ise “Erdoğan’ın Washington’daki çok kötü olan şöhreti” olduğu savunuldu.

Yazıda, “Olası bir (Partiot) satış anlaşmasının ABD Kongresi tarafından baltalanma ihtimalı var” denildi.


Bu haber, BBC Türkçe’den derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
CHP 'Man Adası belgeleri'ni paylaştı
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu dahil tüm CHP PM üyelerine "Cumhurbaşkanı'na hakaret" soruşturması